torek , 2. januarja 2024
Najboljša zaščita pred komarji

Katera je najboljša zaščita pred komarji?

Ljudje smo poleti pogosto tarča oplojenih samic komarjev, ki se prehranjujejo s krvjo. Ko nas komar piči, se nam na koži pojavi srbeča rdečina, precej nadležna, a na srečo najpogosteje za človeka nenevarna. Ni pa nujno vedno tako. V primeru, ko postanemo tarča tigrastega komarja ali komarja mrzličarja, so posledice lahko tudi usodne. Ravno zaradi tigrastih komarjev, ki jih je vse več tudi v naših krajih, postaja zaščita pred komarji vse bolj pomembna.

Danes je na trgu na voljo cela kopica raznovrstnih pripravkov in izdelkov, s pomočjo katerih lahko nadležno mrčes bolj ali manj uspešno odganjamo. Vse več je tudi naravnih, koži in zdravju prijaznejših izdelkov, ki vedno bolj prednjačijo pred kemičnimi sredstvi. Zaščita proti komarjem tako postaja iz dneva v dan bolj raznolika, zaradi česar je tudi odločitev posameznika, kaj izbrati, vse težja.

Zaščita pred komarji na 101 način

Še vedno veliko ljudi uporablja repelente v spreju ali roll-onu. Verjetno vsem dobro poznan je Autan, ki je do kože relativno blag, pred komarji in drugimi insekti pa ščiti tudi po več ur. Zaščita proti komarjem je z omenjenim sredstvom precej učinkovita, vseeno pa pogosta uporaba koži ni najbolj prijazna.

Farmacevtske izdelke izpodrivajo naravna sredstva proti komarjem. Največkrat gre za eterična olja (limonska trava, citronela, sivka, evkaliptus, melisa, rožmarin, bazilika, mačja meta itd.), ki jih lahko uporabimo na različne načine. Pogosto jih v majhnih količinah (nekaj kapljic) dodamo v uparilnike, lahko pa tudi v razpršilnike, svečke, svetilke ali na razne trakove, ki jih nato obesimo na različne lokacije. Če gre za močna eterična olja, jih uporabljamo le zunaj.

Eterično olje - citronela

Zaščita pred komarji lahko poteka tudi s pomočjo električnih naprav. Glavni predstavnik te skupine je električni odganjalec, ki ga vključimo v vtičnico. V električni odganjalec pa vstavimo vložek, ki se mu komarji izogibajo. Vložke je potrebno menjati vsaj na dva dni, bolje kar vsak dan. Obstajajo tudi električna sredstva proti komarjem, ki delujejo na baterije.

Ena izmed preventivnih možnosti je tudi uporaba mreže proti komarjem in ostalemu mrčesu. Gre za cenovno ugodno rešitev, montaža pa je zelo enostavna. Mrežo najpogosteje obesimo na vrata, zelo priljubljena je različica z magneti na sredini mreže (gledano vertikalno), ki omogoča prost prehod. Mrežo pa kot zaščito proti komarjem lahko obesimo tudi okoli postelje, kar pride v poštev predvsem v tropskih deželah, kjer so nevarne okužbe s komarji pogostejše.

Kako se torej zaščititi pred komarji?

Zgoraj smo našteli le nekaj izmed možnosti zaščite pred komarji. Obstaja še precej več izdelkov in pripomočkov, s katerimi lahko odženemo komarje. Nekateri svojo nalogo opravljajo dobro, medtem ko so drugi bolj »marketinške narave«.

Če se želite učinkovito zaščititi pred nadležnimi insekti, vam priporočamo, da se odločite za kombinacijo zgoraj naštetih sredstev. Tako bo zaščita proti komarjem večplastna, večini komarjev boste že fizično preprečili pot do notranjosti objekta, nekaj jih boste z raznimi dišavami odgnali stran, tisti najbolj vztrajni pa si bodo glede srkanja krvi premislili, ko bodo v neposredni bližini vašega telesa.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Herpes na ustnici

Ste med tistimi redkimi, ki nimajo nikoli herpesa? Potem ste v manjšini in se lahko …

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …