sreda , 18. september 2019
Rentno varčevanje

Zakaj se odločiti za rentno varčevanje?

Varčevanje je beseda, ki se pogosto znajte v vsakdanjem pogovoru, če ne drugega pa vsaj v naših mislih. Prav vsak od nas si želi kaj privarčevati; nekaj za sprotno življenje, za avto ali hišo, nekaj pa tudi za kasneje, ko bomo že starejši in ne bomo več hodili v službo. Oblike varčevanja lahko razdelimo na kratkoročno, dolgoročno, pokojninsko, rentno, obročno ali v obliki varčevalne knjižice.

Morda imate v mislih rentno varčevanje, ki velja za eno od najbolj gotovih poti do dodatne pokojnine. Če o tej obliki varčevanja veste le malo ali nič, je današnji prispevek za vas kot nalašč. V njem vam bomo na kratko predstavili to priljubljeno obliko varčevanja in dodali še nekaj najpomembnejših utemeljitev, zakaj se je za rentno varčevanje tudi smotrno odločiti.

Izplačilo v enkratnem znesku ali v rentah

Rentno varčevanje, ki velja za pregledno in donosno, je torej ena od najboljših poti do dodatne pokojnine. Ko z varčevanjem končate, se vam privarčevani znesek lahko izplača na dva načina. Ena od možnosti je, da si privarčevani znesek izplačate v enkratnem znesku, druga pa v poljubnem številu pokojnin oziroma rent.

Izplačilo rentnega varčevanja

Rentno varčevanje predstavlja varnost, ki vam omogoča, da je vaše obdobje upokojitve čim prijaznejše, da zase lahko skrbite sami in s tem ne obremenjujete svojih bližnjih.

Možnosti in pogoji rentnega varčevanja

Za rentno varčevanje vam vsak od ponudnikov predstavi možnosti in pogoje, ki jih morate izpolnjevati. Pogoji določajo dobo varčevanja, obrestno mero glede na dobo varčevanja, minimalni mesečni polog ter obliko izplačila.

Preden se odločite za najboljšega ponudnika, vam priporočamo, da si kar sami naredite informativni izračun, ki ga lahko opravite na spletni strani vsakega resnega ponudnika. Nato si izberete želenega ponudnika in z njim stopite v kontakt. Na prvem sestanku se z njim temeljito pogovorite, kaj bi radi z rentnim varčevanjem dosegli. Na ta način vam bodo strokovnjaki lahko svetovali; tako boste lahko sklenili za vas primerno obliko rentnega varčevanja.

Čeprav se marsikomu zdi, da je v današnjem času težko kaj privarčevati, je vseeno dobro, da o tem razmišljate. Četudi boste na mesec privarčevali le nekaj deset evrov, se vam bo to na dolgi rok obrestovalo. Premislite, čemu bi se v sedanjem trenutku najlaže odpovedali in na račun tega raje privarčevali nekaj za svojo starost. Tako boste kasneje lahko živeli v miru in ne bo vam potrebno skrbeti, kje si boste izposodili denar ali kdo bi vam lahko pomagal, ko ne boste imeli zadostne količine denarja. Že danes torej začnite skrbeti, da boste po upokojitvi finančno neodvisni.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.