sobota , 18. maj 2019
Spletno gostovanje

Zakaj mora spletno gostovanje delovati hitro?

Glavne karakteristike spletnega gostovanja so zanesljivost, varnost in hitrost. Ponudniki, ki nimajo zanesljivih strežnikov, na izredno konkurenčnem trgu nimajo kaj početi. Če strežnik pogosto ne deluje, se naročniki prej ali slej preselijo k drugemu ponudniku, saj zahtevajo, da so njihove spletne strani stalno dosegljive. Tudi varnost je ena izmed obveznih sestavin spletnega gostovanja. V kolikor ponudnik na strežnik nima nameščene programske opreme, ki bi skrbela za varnost, je le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do okužbe oz. napada določene spletne strani. Brez zadržkov torej lahko zapišemo, da mora ponudnik gostovanja poskrbeti za varnost strežnikov, saj v nasprotnem primeru ni konkurenčen.

In sedaj smo prišli do hitrosti spletnega gostovanja. Največja odstopanja med posameznimi ponudniki so prav v hitrosti. No, pravzaprav do velikih razlik prihaja tudi pri podpori uporabnikom, a ker se to neposredno ne tiče strežnikov, bomo omenjeno karakteristiko izvzeli. Vrnimo se torej nazaj k hitrosti, ki še zdaleč ni nepomembna lastnost gostovanja. Dejstvo je, da postaja vse pomembnejša.

Razloga za pomembnost hitrosti gostovanja sta dva. Prvi se nanaša na uporabnike spleta, drugi pa na spletni iskalnik Google. Oglejmo si najprej prvega, nato pa nekaj besed namenimo še drugemu.

1. Spletni uporabniki zahtevajo hitro odzivnost strani

Hitro spletno gostovanjeUporabniki spleta postajajo iz leta v leto zahtevnejši. To, da določeno informacijo najdejo na spletu, še zdaleč ni zadosti. Najti jo želijo v kar najkrajšem možnem času, saj je tempo življenja danes hiter in nikakor ne dopušča počasnosti. Zato mora spletno gostovanje biti hitro odzivno. Če je omenjeni kriterij izpolnjen, se spletna stran obiskovalcem naloži takoj, prav tako pa tudi posamezne podstrani, ki jih želijo obiskati. Obiskovalci so zadovoljni, dlje časa se zadržijo na strani in pregledajo večje število podstrani.

Hitro gostovanje ima še posebej pomemben pomen pri spletnih trgovinah. Če se uporabnikom spletne trgovine posamezni izdelki prikazujejo počasi, je le vprašanje časa, kdaj bodo zapustili stran in poiskali drugo trgovino. Zelo zgovorna je raziskava, ki jo je že pred leti opravil spletni velikan Amazon. Raziskava je pokazala, da vsakih dodatnih 100 ms nalaganja strani pomeni 1 % manjšo prodajo. Zdaj pa si predstavljajte, da se spletna trgovina pri nekem ponudniku spletnega gostovanja nalaga 2 s, pri drugem pa 4 s. Po podatkih Amazon lahko prvi v primerjavi z drugim pričakuje kar 20 % večjo prodajo.

2. Google hitro odzivnost nagradi z višjimi uvrstitvami

Pri svetovni organizaciji Google se hitrosti nalaganja spletnih strani še kako dobro zavedajo, zato so v svoj algoritem, ki razporeja rezultate iskanja v iskalniku Google, inkorporirali tudi omenjeni dejavnik. Povedano z drugimi besedami – tiste spletne strani, ki se obiskovalcem prikazujejo hitro, so v svetovno priznanem iskalniku bolje pozicionirane, s tem pa bolj vidne in tudi bolj obiskane. Google je pripravil tudi orodje za testiranje hitrosti spletne strani. Preverite, kako hitro se nalaga vaša stran, in si oglejte, kateri dejavniki botrujejo počasnemu nalaganju.

Spletni iskalnik Google

Verjetno se vam na tem mestu poraja vprašanje, kako lahko preverite, ali bo spletno gostovanje pri določenem ponudniku delovalo hitro ali počasi. Največ o hitrosti delovanja strežnikov posameznih ponudnikov vam bodo povedala mnenja naročnikov. Ta lahko najdete neposredno na spletnih straneh ponudnikov gostovanja, ne pozabite pa preveriti tudi blogov in forumov, saj bodo mnenja tam najverjetneje bolj verodostojna.

Drugi kazalnik, ki kaže na hitro spletno gostovanje, pa so SSD diskovna polja. Ste na strani ponudnika zasledili, da ta ponuja SSD gostovanje? To pomeni, da je stare HDD diske že nadgradil z mnogo hitrejšimi SSD diskovnimi enotami, kar lahko močno pripomore k hitrejšemu nalaganju spletnih strani. Odločite se torej za ponudnika, ki vam to nudi.

Vir: www.spletnogostovanje.net

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Izbor ključnih besed

Izbor ključnih besed pri optimizaciji spletne strani

Na internetu se lahko širši javnosti predstavimo s svojo spletno stranjo. Lahko imamo le blog, …

Tablični računalniki

Tablični računalniki nekoč in danes

Kaj pravzaprav so tablični računalniki in zakaj so tako priljubljeni? Kakšne prednosti imajo v primerjavi …