ponedeljek , 20. maj 2019
Zakaj mačke jedo travo

Zakaj mačke jedo travo?

Mačke so mesojede živali. V naravi veljajo za zveri, zato je presenetljivo, da rade grizljajo tudi travo ali lončnice, če do trave nimajo dostopa. Trava je zanje »zdrava« tako kot za ljudi solata, in nesmiselno je, da jim takšno obnašanje preprečujemo, pa čeprav je res, da zaužito travo izbljuvajo in je za njimi neprijetno čistiti.

Preberite si, zakaj je trava za mačke pravzaprav nujen prigrizek!

Trava pomaga urejati mačjo prebavo

Bljuvanje običajno ne velja za znak dobre prebave, vendar pri mačkah drži ravno nasprotno. Mačke, ki živijo zunaj in sem ter tja tudi zaužijejo živi plen ali kaj drugega, kar najdejo v naravi, ne prebavijo vsega, na primer perja ali kosti. Pri hišnih mačkah, zlasti dolgodlakih, pa velja, da se jim v želodcu rada nabere dlaka, ki jo zaužijejo ob čiščenju z lizanjem. Da bi mačka iz želodca te neprebavljive stvari odstranila, si pomaga s travo.

Mačka zaužije travo zato, ker ji tako veli instinkt, ki ga je pridobila skozi dolgo evolucijo. Strogo mesojede živali nimajo encimov, ki bi jim pomagale prebaviti hrano rastlinskega izvora, in ta vedno vodi v povračanje. S tem se poskrbi, da se iz želodca odstranijo tudi tiste stvari, ki so za mačko neprebavljive, na primer dlaka. Bljuvanje zaradi trave je torej koristno.

Trava za mačke

Trava pa ne skrbi zgolj za povračanje, temveč tudi za lažje izločanje blata in pospešitev prebave, saj je v njej veliko sokov, ki pri mački pospešijo iztrebljanje.

Ne pozabite, da so v travi tudi vitamini. Kljub temu, da je mačka mesojedec, ji vitamini rastlinskega izvora koristijo. S travo mačka pridobi predvsem folno kislino, ki je pomembna za boljšo raven hemoglobina.

Pozor: ni vsaka rastlina užitna!

Če imate doma brkato prijateljico, poskrbite, da bo imela dostop do rastlin, ki niso strupene. Vesela bo korita z mlado travo, namenjenega prav njej, prav tako pa tudi zelišč. Znano je, da mačke obožujejo meto, še posebej mačjo meto, ki jih privlači s svojim vonjem. Ta ima nanje zelo zanimiv učinek in jih še posebej osreči.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …

Kefalonija

Kefalonija – grški otok, vreden obiska

Ste ravno sredi zbiranja idej, kam bi se letošnje poletje odpravili na dopust? Ste že …