nedelja , 19. maj 2019
Šumenje v ušesih

22 vzrokov za šumenje v ušesih

Šumenje v ušesih strokovno imenujemo tinitus. Gre za zaznavanje zvokov, ki ne prihajajo iz okolja, ampak jih sliši samo prizadeta oseba. Šumenje je najbolj slišno takrat, ko je tišina, torej največkrat pred spanjem. Lahko se pojavi v enem ušesu ali v obeh hkrati in osebe ga opisujejo kot šuštenje, žvižganje, piskanje, zvonjenje ali praskanje. Običajno so ti zvoki zelo moteči in najpogosteje povzročajo nespečnost, splošno utrujenost ali padec koncentracije.

Obstaja več teorij, ki razlagajo nastanek šumenja v ušesih. Nekatere temeljijo na poškodovanih receptorjih zvoka v notranjem ušesu in poškodovanih živčnih vlaknih slušnega živca. Ker se ti nepravilno sprožajo, možgani ta zvok zaznavajo kot šumenje. Skozi čas so se teorije nastanka tinitusa razvijale v različne smeri. Trenutno prevladuje mnenje, da možgani zaradi patoloških sprememb v ušesu in slušnem živcu prejemajo spremenjene signale.

V nadaljevanju predstavljamo 22 najpogostejših vzrokov za šumenje v ušesih.

A) Tinitus zaradi:

 1. okvare ušesa,
 2. okvare slušne poti,
 3. ušesnega masla.

Šumenje v ušesih je dokaj pogosto stanje, ki prizadene približno 15 % ljudi. Tinitus lahko nastane zaradi same okvare v ušesu ali zaradi okvare slušne poti. V nekaterih situacijah je morda krivo le nakopičeno ušesno maslo, ki lahko prav tako predstavlja resen problem, lahko pa se pojavi tudi kot posledica vnetja ušesa.

B) Tinitus zaradi:

 1. akustične travme,
 2. mehanskih poškodb glave,
 3. eksplozije,
 4. nihajne poškodbe vratu,
 5. vnetja ušesa,
 6. sinusitisa,
 7. stresa.

Najpogostejši vzroki za šumenje v ušesih je akustična travma, sledijo mehanske poškodbe glave, eksplozije, nihajna poškodba vratu, vnetje ušesa, sinusitis in stres. Pretirana izpostavljenost hrupu lahko poškoduje slušne celice.

Piskanje v ušesih

Tako imenovana akustična travma se zgodi pri približno 30 % primerov. Največkrat to lahko doživimo ob glasni glasbi na koncertih in preko slušalk ali ob izpostavljenosti hrupu na delovnem mestu. Vsakdo od nas je že kdaj občutil piskanje ali šumenje v ušesih po obisku koncerta.

Največkrat je dovolj, da se dobro naspimo ter spočijemo, in šumenje naslednje jutro običajno izgine. Če se to nadaljuje, je potrebno obiskati zdravnika.

C) Tinitus zaradi:

 1. nenadne naglušnosti,
 2. oslabelosti sluha zaradi staranja,
 3. motnje krvnega obtoka,
 4. otoskleroze,
 5. določenih zdravil.

Med vzroke za šumenje v ušesih uvrščamo tudi nenadno oglušelost, ki se lahko pojavi kot popolna izguba sluha enega ali obeh ušes. Bolezen pogosto spremlja tudi šumenje ali piskanje v ušesih. V večini takšnih primerov si sluh opomore sam od sebe, vendar je velika verjetnost, da se ponovi.

Tinitus pri starejših

Šumenje v ušesih se pojavlja tudi pri oslabelosti sluha zaradi staranja. Starejši ljudje s slušnimi aparati pogosto poročajo o neprijetnih zvokih v ušesih, kot je na primer piskanje. Bolj pogosti vzroki so še motnje krvnega obtoka, otoskleroza in določena zdravila, predvsem kemoterapevtiki, nekatera odvajala, antibiotiki in nesteroidni antirevmatiki.

D) Tinitus zaradi:

 1. bolezni vratne hrbtenice,
 2. tumorja slušnega živca,
 3. bolezni srca in ledvic,
 4. hormonskih motenj,
 5. presnovnih motenj,
 6. poškodbe lobanje in možganov,
 7. anestezije.

Poleg glavnih vzrokov obstajajo še številni drugi vzroki. To so bolezni vratne hrbtenice, tumor slušnega živca, bolezni srca in ledvic, hormonske motnje, presnovne motnje, poškodbe lobanje in možganov ter anestezija – zlasti v hrbtenični kanal.

Šumenje v ušesih večinoma ne predstavlja nevarnega stanja, nikakor pa ga ne smemo zanemariti, saj vendarle lahko nakazuje na težja bolezenska stanja. Zato je obisk pri zdravniku specialistu nujen, kadar nam dalj časa šumi v ušesih.

Res je, da je težava na začetku zelo neprijetna, vendar si lahko pomagamo z različnimi metodami lajšanja tega neprijetnega stanja. V prvi vrsti pa moramo seveda poskrbeti za primerno preventivo in ob prekomerni izpostavljenosti hrupu ušesa ustrezno zaščiti.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Spodnje perilo za oblikovanje postave

Oblikovanje telesa s spodnjim perilom

Vsaka stvar ima dobre in slabe plati. Tako ima tudi perilo za oblikovanje telesa pozitivne …

Smoothie

Pričnite dan s smoothiejem!

Že star pregovor pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. To vsekakor velja še danes, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja