petek , 20. avgusta 2021
Nakup smučarske čelade

Vodič za nakup smučarske čelade

Eden od najbolj kritičnih kosov smučarske in deskarske opreme je zagotovo smučarska čelada. Nekoč so te veljale za okorne, neudobne in izven mode, zato so jih smučarji in deskarji le redko nosili. V zadnjih letih pa je situacija postala popolnoma drugačna in smučarske čelade še zdaleč niso več zastarele, ampak so postale bistven del zaščite vseh smučarjev.

K temu je bistveno pripomogel velik napredek v oblikovanju in tehnologiji, zaradi česar so nam danes na voljo številni modeli smučarskih čelad, ki se med seboj lahko precej razlikujejo. Pri izbiri je ključnega pomena, da se vam čelada pravilno prilega in ima vse funkcije, ki jih želite, saj boste le tako z njo popolnoma zadovoljni in jo boste tudi raje nosili.

Ta vodič vsebuje nekaj koristnih nasvetov in informacij, ki jih je pametno upoštevati pri nakupu popolne smučarske čelade.

1. Prileganje in udobje

Prileganje je ključni dejavnik, ki bistveno vpliva na to, ali vam bo čelada udobna, prav tako pa vpliva tudi na stopnjo zaščite.

 • Prvi korak je ugotoviti pravo velikost čelade. Vzemite merilni trak in v centimetrih izmerite obseg glave okoli temen. Blagovne znamke ponujajo različne velikosti čelad, pri čemer je pomemben njihov razpon.
 • Tudi če boste izbrali pravo velikost čelade, to še ne pomeni, da se vam bo udobno in varno prilegala, zato čelado položite na glavo, da boste videli, kako se vam prilega.
 • Bodite pozorni na to, da čelada sega približno en centimeter nad obrvi in da prekriva celoten zadnji del glave.
Smučarska čelada POC Skull X
Smučarska čelada POC Skull X – v beli in črni barvi (na voljo v Extreme Vital)
 • Zapenjanje čelade je lahko nastavljivo z ježki, s posebnimi plastičnimi jermeni ali posebnim koleščkom. Tudi če vam je smučarska čelada ob prvem pomerjanju prevelika, poskrbite, da boste že v tej fazi pravilno nastavili njeno zapenjanje kot tudi trak za brado. Če ste navajeni, da pod čelado nosite kapo, jo v trgovini imejte s seboj.
 • Trak za brado nastavite tako, da imate med trakom in brado za približno dva prsta prostora. Bistveno je, da čelade ne morete odstraniti z glave, ne da bi pri tem odpeli trak za brado.
 • Glavo nežno stresajte oziroma premikajte v vse smeri. Če se pri tem čelada premika in je ne morete kljub kakršni koli nastavitvi nikakor učvrstiti, poiščite drugo.

2. Kompatibilnost s smučarskimi očali

Če že imate smučarska očala, jih imejte s seboj, ko boste preizkušali čelado. Kompatibilnost z očali je pomembnejša, kot si nekateri mislijo, saj je razmik med zgornjim delom očal in čelado v hladnem vremenu in vetrovnih razmerah lahko izjemno neprijeten. V izogib temu lahko poiščete blagovne znamke, ki nudijo tako smučarke čelade kot očala, saj je tako večja verjetnost, da se njihovi izdelki med seboj popolnoma prilegajo.

Smučarska čelada Salomon Driver
Smučarska čelada Salomon Driver z integriranim vizirjem (Extreme Vital)

Če med čelado in obstoječimi očali ne morete doseči najbolj optimalnega prileganja, boste morali izbrati ali drugo čelado ali pa kupiti nova očala. Pri izbiri smučarske čelade bodite pozorni tudi na trakove očal. Lahko se zgodi, da se čeladi sploh ne prilegajo ali pa so celo prekratki.

3. Zaščita

Samo čelada ni dovolj, da ste ustrezno zaščiteni, zato se prepričajte, da je smučarska čelada ustrezno certificirana in ustreza vsem mednarodno priznanim standardom. Zato na čeladi poiščite nalepko, ki potrjuje, da je certificirana.

 • Še posebej bodite previdni pri nakupu rabljene čelade, saj ne morete vedeti, kakšnim vplivom je bila izpostavljena in ali je morda prišlo do poškodb v notranjih strukturah čelade, ki bi ogrozile blaženje udarcev in vplivale na zaščitne lastnosti čelade.
 • Za smučanje ne nosite drugih čelad, ki temu niso namenjene, kot so na primer kolesarske ali hokejske čelade. Nekatere čelade so izdelane za več športov, vendar brez izrazite dvojne funkcije takšne čelade morda ne bodo zadostovale.
 • Če ste doživeli udarec v glavo, je dobro razmisliti o tem, ali takšna čelada še vedno zagotavlja dovolj zaščite. Zato poiščite očitne razpoke ali druge morebitne poškodbe, ki pa so sicer lahko tudi povsem nevidne. Ne glede na to vam priporočamo, da čelado zamenjate na vsakih 5 let.
Smučarska čelada Picture Omega
Smučarska čelada Picture Omega v črni in črno-rumeni barvi (na voljo v Extreme Vital)
 • Kot smo že omenili, je optimalno prileganje ključni faktor pri tem, koliko in kako vas bo smučarska čelada zaščitila. Ustrezno prileganje in njena primerna uporaba pa sta nujno potrebna, da čelada opravi svoje delo.

4. Dodatne lastnosti

Šele ko boste našli nekaj čelad, ki se pravilno prilegajo in imajo tudi ustrezne certifikate in funkcije, lahko začnete razmišljati o estetskih, oblikovnih in drugih lastnostih, ki prispevajo k še boljši izkušnji.

 • Zvočna združljivost: To je pomembna lastnost, če med smučanjem poslušate glasbo in želite, da vam čelada pri tem olajša poslušanje. Nekatere smučarske čelade imajo že vgrajene slušalke in drugo združljivo dodatno opremo, zato lahko danes brez težav poiščete čelado z zadrgami ali žepi na ježke, ki se nahajajo na ušesnih zavihkih.
 • Vizir: Številne čelade imajo kratek vizir, ki sega nekoliko čez očala. Ta omogoča boljše prileganje med čelado in očali, hkrati pa stekla očal dodatno ščiti pred poškodbami.
 • Odzračevanje: V toplih dnevih je odzračevanje še kako dobrodošlo, vendar si boste v hladnih in vetrovnih dnevih zagotovo zaželeli, da ne bi imeli dodatnih lukenj v čeladi. Razmislite o zračnikih, ki jih lahko glede na vremenske pogoje kadar koli odprete ali zaprete.
 • Vsestranska uporaba: Nekatere čelade so zasnovane za uporabo v več športnih in so tudi preizkušene tako, da vzdržijo različne učinke, ki so značilni za različne športe. Zanje so značilna odstranljiva ušesca in držala za očala, so lahke in imajo neko univerzalno obliko.

Glede na to, da je smučarka čelada med smučanjem ključni element za zaščito glave, vam svetujemo, da si za izbiro vzamete dovolj časa in tehtno razmislite o vseh zgoraj navedenih dejavnikih.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Razlogi za planinarjenje

4 razlogi za planinarjenje

Številni pohodniki vam bodo odkrito povedali, da je planinarjenje za njih postalo prava odvisnost. Odvisni …

Praznovanje rojstnega dne za otroke

Najboljše praznovanje rojstnega dne za otroke

Marsikdo si predstavlja idealno praznovanje rojstnega dne za otroke povsem filmsko. Velik, z baloni, girlandami …