nedelja , 19. maj 2019
Opravljanje dejavnosti v večstanovanjski stavbi

Opravljanje dejavnosti v večstanovanjski stavbi

Marsikatera dejavnost je povsem mirna, poleg tega pa ne zahteva nobenih posebnih pogojev ali orodij in naprav, torej jo lahko opravljamo kar doma. Doma lahko pripravljamo slaščice, šivamo, oblikujemo ali pišemo na računalniku, programiramo … Seveda pa nam je ta možnost povsem dostopna le v primeru, da živimo v hiši in smo v celoti njen lastnik. Kadar ima ta solastnika, je že potrebno njegovo soglasje, kadar je najeta, pa soglasje lastnika. Če živimo v večstanovanjski stavbi, pa se lahko vse skupaj še bolj zaplete …

Kako pridobiti dovoljenje za opravljanje dejavnosti v večstanovanjski stavbi?

Če živite v bloku, morate za opravljanje dejavnosti pridobiti tako soglasje lastnika stanovanja (če ste podnajemnik) kot tudi drugih stanovalcev. Nujno je, da vam opravljanje dela v stanovanju dovolijo vsi tisti sosedje, katerih stanovanja so v neposrednem stiku z vašim (stik sten, tudi tal in stropa), poleg njih pa še tolikšen delež etažnih lastnikov, da skupno dosežete 75-odstotni delež.

Dovoljenje potrebujete ne glede nato, za kakšno dejavnost gre. Potrebujete ga torej tudi v primeru, da ta ne bo prav nikogar motila, saj ne povzroča nobenega hrupa, obiskov poslovnih partnerjev in podobno.

Pridobitev soglasja

Zakaj je lahko pridobitev dovoljenja zapletena? Predvsem zato, ker nekateri lastniki nočejo dati dovoljenja brez kakršnega koli utemeljenega razloga. Če je teh manj kot 25 odstotkov, si lahko oddahnete, če imate z najbližjimi sosedi spore, pa je seveda na opravljanje dejavnosti v domačem stanovanju bolje kar pozabiti. Sicer pa je pogosto težava v tem, da je v blokih veliko najemniških stanovanj, vi pa potrebujete soglasja lastnikov: fizičnih oseb, podjetij, občin … To je lahko precej zamudno.

Kaj storiti, če ne dobite dovoljenja?

Gotovo boste razočarani, če vam dovoljenja ne dajo, saj boste imeli to za krivico. S krivico se lahko vedno spopadete na sodišču in tam dokazujete, da ni nobenega razloga, da drugi nasprotujejo opravljanju dejavnosti, saj z ničemer ne kratite njihovih pravic. A v praksi se menda za to še ni odločil nihče. Če želite, da podjetje posluje, nenazadnje nimate časa leta čakati, da sodni mlini odločijo.

Veliko boljša rešitev je, da podjetje pač registrirate drugod. Na naslovu koga od najbližjih, na primer staršev. Druga možnost je, da najamete poslovni prostor, kar je sicer izguba denarja, kajti nenazadnje boste vseeno delali doma. In potem je tu še ena rešitev: najem virtualne pisarne. Za plačilo lahko podjetje enostavno registrirate na drugem naslovu, delate pa tam, kjer vam najbolj ustreza.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.