sobota , 18. maj 2019
Varčevanje z elektriko

10 nasvetov za varčevanje z elektriko

V svoj besedni repertoar pogosto vključujemo varčevanje, ki je lahko povezano z marsičim. Skorajda vsi namreč stremimo k temu, da bi si na dolgi rok privarčevali nekaj denarja. Kljub temu pa se včasih niti ne zavedamo, da lahko varčujemo že z zelo enostavnimi vsakodnevnimi navadami.

Ker lahko kar nekaj denarja privarčujemo tudi s pametno uporabo električne energije, vam bomo v današnjem prispevku zaupali 10 najučinkovitejših nasvetov, s pomočjo katerih boste znižali stroške elektrike. Posledično boste privarčevali lepo vsoto denarja, ki jo boste raje namenili za nekaj, kar si morda želite že dlje časa.

1. Ugašajte naprave, ki jih trenutno ne potrebujete

Verjetno se niti dobro ne zavedate, da v času, ko imate prižgano napravo, ki je ne potrebujete, trošite dragoceno električno energijo. Posledično skrajšujete tudi življenjsko dobo naprave. Poskrbite, da boste prav vse naprave, ki jih v danem trenutku ne uporabljate, izklopili in na ta način privarčevali pri električni energiji in ohranili življenjsko dobo naprav.

2. Uporabljajte varčne sijalke

Na trgu lahko kupite varčne sijalke, ki vam bodo na dolgi rok omogočile precejšen prihranek pri elektriki. Poleg tega poskrbite, da jih boste tudi redno ugašali, ko jih ne boste potrebovali.

3. Ne dovolite, da vam iz stanovanja uhaja toplota

Eden od najučinkovitejših načinov pri varčevanju z električno energijo je zmanjšana poraba pri ogrevanju stanovanja. Preverite, ali okna in vrata v vašem domu dovolj tesnijo.

Tesnenje oken

Manj toplote kot vam bo ušlo iz stanovanja, manj ga bo potrebno ogrevati. Če okna ne tesnijo dobro, čim prej razmislite o njihovi menjavi. Čeprav bo investicija dražja, se vam bo že po nekaj letih povrnila.

4. Spremenite pralne navade

Ali tudi vi menite, da je pranje perila na 90 °C bolj učinkovito od pranja pri nižjih stopinjah? Raziskave so pokazale, da temu ni tako. Perite pri 30 ali 40 °C in pralni stroj vedno dovolj napolnite. Tako boste zmanjšali število pranj ter hkrati za posamezno pranje porabili manj električne energije.

5. Zamenjajte naprave, ki jih je povozil čas

Tehnologija vseskozi napreduje. To se pozna tudi pri porabi energije posameznih naprav. Praviloma velja, da so starejše naprave potratnejše od novejših. Kljub temu da boste za novo napravo na začetku odšteli kar nekaj denarja, se vam bo nakup zagotovo izplačal. Pri nakupu hladilnika, zamrzovalne skrinje in drugih naprav bodite pozorni na energijski razred.

6. Električno ploščo izklopite pred koncem kuhanja

Še preden bo hrana kuhana, izklopite električno kuhalno ploščo. Ta bo še kar nekaj časa oddajala dovolj toplote, ki bo poskrbela za dokončanje toplega obroka. Enako ravnajte pri uporabi električne pečice.

7. Vsa oblačila zlikajte naenkrat

Ker likalnik ravno pri začetnem ogrevanju porabi največ elektrike, poskrbite, da boste vsa oblačila zlikali naenkrat. Tudi tako boste prihranili kar nekaj električne energije.

8. Kuhajte v posodi s pokrovom

Znano je, da najmanj električne energije porabijo lonci na pritisk oziroma ekonom lonci. Če jih pri kuhanju ne uporabljajte, poskrbite vsaj, da bo imela posoda v času kuhanja pokrov.

Zaprta posoda

Toplotna energija bo tako bistveno počasneje izhajala iz posode. Posledično boste porabili manj energije za ustvarjanje toplote, stroški elektrike pa bodo nekoliko nižji.

9. Hladilne naprave odpirajte čim redkeje

Hladilnik in zamrzovalno omaro imejte odprto čim manj časa. Tudi njihovo odpiranje in zapiranje naj bo redko. Na ta način boste znižali možnost vstopa toplega zraka v njihovo notranjost. Led je dober izolator in zato potrebuje veliko energije, da doseže primerno temperaturo.

10. Kupite napravo za merjenje električne energije

Če želite ugotoviti, katere naprave v vašem domu porabijo največ energije, si kupite napravo, ki meri porabo električne energije. Tako boste vedeli, pri katerih napravah morate biti še posebej pozorni.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ker se cene fosilnih goriv iz leta v leto višajo, poleg tega pa se ljudje …

Vakuumske vreče za oblačila

Oblačila shranite v vakuumske vreče

Naj uganemo, vaše garderobne omare so polne, prostora za nova oblačila pa je vse manj. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja