torek , 2. januarja 2024
Smrčanje

V boj proti smrčanju

Sicer za večino izdelkov in pripomočkov proti smrčanju, ki jih lahko zasledite v lekarnah ter klasičnih in spletnih trgovinah, pravijo, da smrčanje v celoti odpravijo, a največkrat je tako, da ga le omilijo. Ker verjamemo, da bo vaš življenjski sopotnik precej bolj zadovoljen in naspan, če bo vaše smrčanje že samo nekoliko tišje ali pa se bo pojavljajo redkeje, smo preverili, s čim vse lahko lajšate smrčanje.

Predstavili vam bomo torej nekaj načinov, s katerimi smrčanje lahko v veliki meri omilite.

Obliži proti smrčanju

Eden izmed najpogostejših načinov za omilitev smrčanja je s pomočjo obližev. Obliž, ki si ga namestimo na nos, nosnice razširi in tako omogoči lažji pretok zraka. Takšni obliži pa ne pridejo v poštev le pri smrčanju, saj koristijo tudi športnikom. Prav tako jih uporabljajo ljudje z zadebeljeno nosno sluznico ter bolniki z vnetimi sinusi in prehladom.

Obliži proti smrčanju so med spanjem skorajda povsem nemoteči, zato ne preseneča, da se večina med poplavo različnih rešitev za omilitev smrčanja odloča prav zanje.

Ustna proteza proti smrčanju

Ustna proteza proti smrčanjuČe želite odpraviti ali omiliti smrčanje, lahko uporabite tudi ustni nastavek oz. protezo proti smrčanju. Pogosto sta v kompletu zajeti dve ustni protezi – tako za zgornjo kot spodnjo čeljust. Protezi enostavno segrejete in vstavite v ustno votlino. Ker sta bili predhodno segreti, se njuna oblika prilagodi zobem.

Če si ogledamo delovanje protez nekoliko od bliže, lahko vidimo, da se »trik« skriva v potisku spodnje čeljusti nekoliko naprej. S čeljustjo se premakne tudi jezik, ki je pogosto glavni krivec za smrčanje. Zaradi tega pa so dihalne poti bolj odprte in pretok zraka zopet lažji.

Nosna sponka proti smrčanju

Nosna sponkaNa trgu so se pojavili tudi bolj inovativni izdelki, v katere pa še vedno precej ljudi dvomi. Eden izmed takšnih izdelkov je magnetna nosna sponka proti smrčanju, ki jo vstavimo v nosnice. Oblikovana je tako, da med spanjem omogoča lažji pretok zraka skozi dihalne poti. Za še dodaten učinek delovanja naj bi poskrbela magneta, ki stimulirata senzorične živce v nosu.

Pozitivna stran nosne sponke je v primerjavi z obliži zagotovo ta, da jo lahko očistimo in tako uporabimo večkrat. So pa zato obliži bolj udobni.

Pametna zapestnica proti smrčanju

Pametna zapestnica proti smrčanjuČe že omenjamo bolj inovativne pripomočke proti smrčanju, ne moremo mimo pametne zapestnice, ki si jo med spanjem nadenemo okoli zapestja. Delovala naj bi na principu biološke reakcije in avtogenega učenja. To pomeni, da ko pametna zapestnica zazna smrčanje, živčnemu sistemu pošlje blag signal, ki nas podzavestno pripravi do tega, da zamenjamo položaj. Spodbudi nas, da se uležemo na bok, saj so v bočnem položaju dihalne poti najbolj odprte.

Če trditve držijo, naj bi bili rezultati pri večini uporabnikov dobri, ne moremo pa mimo dejstva, da spanje z napravo na roki ni najbolj udobno.

Operacija

Običajno v boju proti smrčanju ljudje najprej preizkusijo neinvazivne metode, če pa jim le-te ne koristijo, pričnejo razmišljati o operativnem posegu. V primerih, ko gre za nepravilnost nosu ali žrela, pravzaprav ni druge poti. Operacija ni zelo zahtevna, tako da skoraj ni bojazni, da bi prišlo do zapletov. Seveda pa verjamemo, da če se le da, bi se ji radi izognili.

Priporočamo vam, da najprej preizkusite nekaj izdelkov in pripomočkov proti smrčanju, če pa vam ti ne koristijo, se posvetujte z zdravnikom glede morebitne operacije.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Herpes na ustnici

Ste med tistimi redkimi, ki nimajo nikoli herpesa? Potem ste v manjšini in se lahko …

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …