torek , 2. januarja 2024
Nočna lučka za uspavanje otroka

Uspavanje otroka z nočno lučko

Ste vedeli, da ima kar četrtina otrok težave s spanjem? Predvsem je največ tistih, ki se nikakor ne morejo mirno pogrezniti v sanje. Razlogi za to so različni: nekateri se bojijo teme, drugi imajo pred odhodom v posteljo še polno energije, tretji ne želijo zaspati brez družbe mame itd. Ste v katerem izmed opisov morda prepoznali svojega malčka? Brez skrbi, ker obstaja precej metod za prijetnejši spanec otrok, smo prepričani, da bo kakšen izmed njih pomagal tudi v vašem primeru.

Nočna lučka kot pripomoček za uspavanje

Kako torej pripraviti otroka, da bo zaspal in spal celo noč, v svoji posteljici, brez vaše prisotnosti? Pred spanjem mu lahko preberete pravljico, zapojete uspavanko, obstajajo pa tudi različni pripomočki, ki svojo nalogo opravljajo bolj ali manj uspešno. Med bolj uspešne sodi tudi nočna lučka za uspavanje otroka.

Nočna lučka je pripomoček, s katerim boste dosegli, da se bo vaš otrok počutil varno. Dejstvo je, da je mnogo otrok strah teme, zato se takšni otroci veliko raje odpravijo spat, če je v sobi prisoten vsaj soj luči. Z enim samim pripomočkom jim lahko pomagate premagati nepotreben strah pred temo. Nočna lučka je v takih primerih pravi sopotnik v svet spanca.

Seveda pa otroci potrebujejo tudi vašo toplino, katere so prav gotovo deležni že od prvega dne, odkar so prijokali na svet. Vendar vedeti morate, da spanje v skupni postelji in podobne metode uspavanja niso priporočljive, saj vsem kratijo spanec. Nemalokrat skupno spanje privede tudi do prepirov s partnerjem. Zato je nočna lučka vsekakor koristen pripomoček, ki lahko nadomesti spanje v skupni postelji. Medel vir svetlobe otroku pomaga premagati strah pred temo, strah pred spanjem v svoji postelji, zato se bo veliko raje odpravil spat kar v svojo sobo.

Nočna lučka je lahko obenem tudi plišasta igrača

Otroške lučke so najrazličnejših domiselnih oblik. Imamo enostavne lučke, ki jih napajamo z energijo iz električnega omrežja, na voljo pa so tudi izvirne baterijske lučke, ki otroke zamotijo in popeljejo v spanec zaradi svoje ljubkosti in mehkosti. Takšna je npr. nočna lučka, ki je hkrati tudi plišasta igrača.

Otroška nočna lučka - želva

Poleg tega obstajajo različice, ki obenem predvajajo umirjeno glasbo, še več, na strop projicirajo čarobno zvezdnato nebo. Vzdušje kot v pravljici. Otroku ne preostane drugega, kot da se pogrezne globoko v spanec. Hitro boste opazili, da se vaš otrok ne boji več teme, da si pravzaprav želi čim prej obleči pižamico in se odpraviti v posteljo. Mali nagajivci bodo verjetno govorili le še o svoji nočni lučki. Na pogled prijazna in na dotik prijetna nočna lučka bo vašemu otroku res dobra družba. Otrokov in vaš spanec bo zaradi tega zagotovo mirnejši in trdnejši.

Glede na to, v kakšnem svetu živimo, ni prav nič presenetljivega, da ima kar vsak četrti otrok težave s spanjem. Da se ne boste vsak večer pregovarjali z otrokom, sedeli ob njem ali zaspali z njim, raje poskrbite za to, da se bo vaš otrok počutil varno in prijetno, torej tako, kot če bi bili vi poleg njega. Tako se boste dobro naspali vsi in zjutraj vstali polni energije in dobre volje.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Nasveti za učenje

10 ključnih nasvetov za učenje

Pogostokrat lahko slišimo, da se učimo skozi celotno življenje. Trditev vsekakor drži, zato je zelo …

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …