četrtek , 19. avgusta 2021
Trzalice za kitaro

Trzalice za kitaro: popoln vodič za izbiro

Pri nakupu trzalice za kitaro morate biti pozorni na več karakteristik, ki odločilno vplivajo na zvok strune. Ko boste torej kupovali nove trzalice, se morate odločiti, iz katerega materiala bodo izdelane, kolikšna bo njihova debelina ter kakšna bo njihova oblika.

1. Oblika trzalice

Oblika trzalic je za glasbenika precej pomemben dejavnik. Izkušeni uporabniki trzalic dobro vedo, da se določene oblike veliko lažje držijo v rokah in omogočajo večjo natančnost pri igranju. Ko boste razmišljali o obliki trzalic, boste lahko izbirali med naslednjimi.

 1. Klasična oblika trzalice. Je najpogostejša, saj je idealna tudi za začetnike. Nekateri kitaristi se na klasične trzalice za kitaro izredno dobro privadijo in nato za vedno ostanejo pri tej izbiri. Strokovnjaki pravijo, da z nakupom klasične trzalice ni mogoče zgrešiti, saj se vedno izkažejo za odlične.
 2. Trikotna enakostranična oblika trzalice. Je idealna za vse kitariste, ki obožujejo igranje na akustično kitaro ali pa so se posvetili igranju bas kitare. Uporabniki trikotne trzalice zatrjujejo, da pri igranju iz kitare izvabljajo toplejši zvok, saj imajo močno konico in se enostavno držijo v roki. Prednost omenjenega modela je tudi v tem, da se s trzalico lahko igra na vsakem vogalu, kar je priročno, če se eden izmed njih poškoduje.

Trikotna oblika drsalice

 1. Džezovska oblika trzalice. Je odlična izbira za vse, ki preigravajo bolj zahtevne partiture in obvladajo hitro in spretno brenkanje. S takšno trzalico si kitaristi lahko zagotovijo hitrejše igranje, kar je dobra novice za vse, ki se z džezovsko trzalico še niste srečali.
 2. Jumbo džezovska trzalica. Je oblika trzalice za kitaro, ki je nekakšna mešanica klasične in džezovske. Idealna je za vse, ki želite pospešiti način igranja, saj omogoča hitrejše igranje in obenem tudi izredno visoko natančnost med igranjem, kar je vsekakor zmagovalna kombinacija.

2. Material trzalice

Zanimivo je, da se trzalice lahko izdela iz veliko različnih materialov. Ko boste kupovali trzalico, boste najverjetneje lahko izbirali med naslednjimi.

 1. Trzalica iz najlona. Nekateri najboljši glasbeniki prisegajo le na trzalice, ki so izdelane iz najlona, saj po njihovih besedah ustvarijo prijeten zvok in so enostavne za uporabo. Glasbeniku omogočajo dober oprijem tudi v primeru potnih dlani.
 2. Trzalica iz acetala. Acetal je izredno vzdržljiv material, kot nalašč za začetnike. Ker so trzalice za kitaro iz acetala izredno trdne, se ne poškodujejo in so primerne za vse, ki se s kitaro šele spoznavate.

Trzalice iz acetala

 1. Trzalica iz celuloida. Veliko kitaristov prisega na celuloidne trzalice, saj pri igranju omogočajo lep in čvrst zvok. Vedeti pa morate, da trzalice iz omenjenega materiala niso preveč vzdržljive in se pri igranju lahko hitro poškodujejo.
 2. Trzalica iz akrila. Iz akrila že izredno dolgo izdelujejo trdne in kvalitetne trzalice, ki se jih lahko oblikuje na različne načine. Površina takšne trzalice je ravna, kar kitaristu zagotovi jasen in čist zvok.

3. Debelina trzalice

Debelina trzalice je izredno pomembna. Poznavalci dobro vedo, da bo ravno od debeline trzalice odvisen zvok, ki ga bo oddajala kitara. Če si boste zaželeli, da bi kitara oddajala topel in svetel zvok, boste morali pri nakupu izbrati primerno trzalico. Vsekakor morate vedeti, da imajo različne debeline različne lastnosti, ki so za nekoga pozitivne, za druge negativne.

 1. Tanke trzalice. Klasične tanke trzalice za kitaro so debele nekje med 0,4 mm do 0,6 mm. Odlične so za vsakogar, ki si želi igrati čutno in ekspresivno, saj omogočajo lahkoten in čustven zvok. To so trzalice, ki bodo omogočile tudi značilen »raskav« zvok. Na akustični kitari boste z njihovo pomočjo lahko dosegli svetel in popoln zvok, ki ga zaigrajo le najboljši kitaristi.
 2. Srednje debele trzalice. Če se boste odločili za srednje debelo trzalico, bo debelina le-te znašala nekje med 0,6 mm in 0,8 mm. Ker ima sposobnost, da ohranja togost tonov in zagotavlja perfektno ritmično igranje, je odlična tako za profesionalne glasbenike kot za začetnike. To je zagotovo najbolj priljubljena trzalica med kitaristi.

Različne debeline trzalic

 1. Trde trzalice. To so trzalice, katerih debelina znaša med 0,8 mm in 1,2 mm. Omogočajo zelo dinamično igranje in so idealne za vse vodilne kitariste.
 2. Ekstra trde trzalice. To so trzalice za kitaro, ki merijo 1,2 mm ali več. Idealne so za igranje jazza, saj se z njimi ustvari topel zvok.

Ko izbirate novo trzalico za kitaro, bodite pozorni na vse detajle, ki smo jih opisali v prispevku. Vsekakor vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete tudi s strokovnjakom. Včasih je namreč težko vedeti, kaj točno potrebujemo, zato je pomoč usposobljenega osebja več kot dobrodošla.

Vir: https://www.symphony.si/blog/kako-izbrati-trzalico-za-kitaro

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Nasveti za učenje

10 ključnih nasvetov za učenje

Pogostokrat lahko slišimo, da se učimo skozi celotno življenje. Trditev vsekakor drži, zato je zelo …

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …