torek , 2. januarja 2024
Tablični računalniki

Tablični računalniki nekoč in danes

Kaj pravzaprav so tablični računalniki in zakaj so tako priljubljeni? Kakšne prednosti imajo v primerjavi z alternativami? Kdo so njihovi uporabniki? Tablice so v zadnjih letih postale pravi fenomen, ki ga lahko skoraj primerjamo s širitvijo mobilnih telefonov, ko so se ti začeli pojavljati na trgu, le da so tablice še bolj bliskovito zavzele prodajne police po vsem svetu, s tem pa tudi srca mnogih uporabnikov, ki so te praktične napravice hitro sprejeli za svoje.

Pojavlja se torej veliko vprašanj v zvezi z njimi, predvsem pa o njih ter o njihovih lastnostih, po čemer se najpogosteje sprašujejo tisti, ki se še odločajo za nakup tablice.

Na kratko o razvoju tablic

Zgodovina tablic sega presenetljivo daleč v preteklost, dlje kot bi si mislil povprečen sodoben uporabnik in najbrž tudi dlje, kot bi predvidel kakšen bolj usposobljen mojster s tega področja. Je pa res, da »prazgodovinske« tablice niso imele veliko skupnega z njihovimi sodobnimi potomci. Bolj je šlo za to, da so računalnik namesto s tipkovnico povezali s tablico, ki je omogočala zaznavanje rokopisa.

Tablica nekoč

Prvi zametki takšnih sistemov so se pojavili že v času prve svetovne vojne, prvi delujoči izdelki pa so bili javnosti predstavljeni leta 1956. A zgodovina tablic, kakršne poznamo danes, se je začela ob prelomu tisočletja, ko so računalniška podjetja začela z razvojem naprav brez tipkovnic.

Tablični računalniki danes

Odločilni »bum« na tem področju je leta 2010 sprožil prvi Applov iPad, ki je tablicam dokončno utrl pot na trg. Zaslon, občutljiv na dotik, ter prilagojen operacijski sistem, hkrati praktičen in zmogljiv, sta v kombinaciji s strojno opremo in skoraj žepnimi dimenzijami naprave prepričala potrošnike, ki so si zaželeli križanca med prenosnim računalnikom in vse bolj priljubljenimi mobilniki z na dotik občutljivimi zasloni.

Apple iPad

Tablični računalniki danes predstavljajo še kako dostojno konkurenco prenosnikom, saj nudijo primerljivo zmogljivost v dosti manjši »embalaži«. Pogosto je praktična velikost bolj pomembna od nekoliko večje zmogljivosti, svoje pa doda tudi cena, ki je pri tablicah nekoliko bolj prizanesljiva.

Za vsakogar nekaj

Odločitev za nakup tabličnega računalnika tako danes ni več nobeno presenečenje, naprava pa je namenjena predvsem tistim, ki na poti pogosto potrebujejo zmogljivo in praktično napravo. Tablice pridejo prav predvsem poslovnežem, ki na njih lahko opravljajo del svojega dela, pa tudi tistim, ki morajo biti neprestano povezani s svetom, kar tablica vsekakor omogoča.

Nazadnje pa so tu še povsem »običajni« uporabniki, ki tablične računalnike uporabljajo za zabavo, igranje iger in predvajanje multimedijskih vsebin, pa tudi za učenje in ustvarjanje. Možnosti je zares ogromno!

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Optimizacija spletnih strani

Je optimizacija spletnih strani le marketinški trik?

Imate svoje podjetje? So vas že klicale spletne agencije in vam želele prodati optimizacijo spletne …

Izbor ključnih besed

Izbor ključnih besed pri optimizaciji spletne strani

Na internetu se lahko širši javnosti predstavimo s svojo spletno stranjo. Lahko imamo le blog, …