ponedeljek , 20. maj 2019
Tablični ali prenosni računalnik

Kupiti tablični ali prenosni računalnik?

Potrebujete novo računalniško napravo, s katero boste mobilni? Izbirate lahko med tabličnim in prenosnim računalnikom, katerega boste izbrali, pa je seveda odvisno od vaših potreb. Tablica je manjša in bolj priročna za prenašanje, a je namenjena bolj kot ne igranju iger, brskanju po spletu ter gledanju video vsebin, saj je potrebno za vnos besedila poskrbeti s pomočjo zaslona na dotik. Prenosnik pa vam omogoča tipkanje, vendar je včasih neroden za uporabo – predvsem takrat, kadar ga nimate postavljenega na mizo.

Tablični računalnik

Tablični računalnik za svoje delovanje običajno uporablja sistem Android, ki je izjemno preprost za uporabo. Tablica nas lahko spremlja povsod, saj jo lahko spravimo v vsako torbico.

Z njo si lahko enostavno ogledamo video vsebine, tudi otroci in starejši si bodo ogledali kakšen film, ne da bi imeli težave zaradi pomanjkanja znanja. Ker ima tablica zaslon na dotik, je tudi igranje iger povsem enostavno.

Tablični računalnik

S tablico lahko enostavno brskamo po spletu, res pa je, da je težje pisati elektronska sporočila, saj moramo besedilo vnašati s pomočjo zaslona na dotik, torej je bolj primerna za pošiljanje krajših besedil.

Tudi v poslovnem svetu se tablični računalnik obnese, saj lahko na njem pripravimo zanimive video in grafične prezentacije – a le, če uporabljamo za to programe, ki so združljivi z Androidom.

Prenosni računalnik

Kljub temu, da za prenosni računalnik uporabljamo tudi izraz »laptop«, ki naj bi pomenil, da imamo lahko računalnik kar v svojem naročju, je v praksi takšna uporaba neudobna. Najbolje ga je uporabljati na mizi ali vsaj na manjši zložljivi mizici, s pomočjo katere lahko delamo na računalniku tudi v postelji ali na zofi.

Prenosni računalnik se lahko pohvali z večjim zaslonom in tipkovnico, ki nam omogoči vnos besedil, tudi zahtevnejših in daljših, na njem pa lahko uporabljamo vse najbolj uporabne programe. Na primer za pisanje besedil, seveda pa tudi bolj zahtevne. Tako lahko na njem programiramo, enostavno urejamo video posnetke, oblikujemo …

Prenosni računalnik

Prenosniki uporabljajo nekoliko zahtevnejši sistem, najbolj pogosto Windows, ki nudi več možnosti, zato se zanje odločimo predvsem takrat, kadar potrebujemo napravo tudi v poslovne ali študijske namene.

Poudariti velja, da je največja prednost prenosnega računalnika pred tablico gotovo v njegovi zmogljivosti. Primerjava tehničnih karakteristik nam hitro pove, da se tablica s prenosnikom ne more primerjati, še zlasti ne glede spomina.

Tablični računalnik in prenosni računalnik sta lahko eno!

Če vam izbira med enim in drugim predstavlja težavo, lahko v nakup vložite nekaj več denarja in kupite prenosni računalnik, ki nudi tudi večino prednosti tablice.

Kaj to pomeni? Sodoben laptop ima lahko zaslon na dotik, kjer postane zaslon vhodna enota, ki jo upravljamo s prsti ali s pomočjo posebnega pisala. Prav tako je mogoče prenosnik razdeliti na dva dela oziroma zaslon enostavno sneti ter ga uporabljati kot tablico, če želimo zgolj boljši pogled brez tipkovnice kot motečega elementa, pa ga lahko postavimo tudi tako, da zaslon nagnemo za več kot 180 stopinj in poskrbimo, da dobimo obliko črke A.

Tablica s tipkovnico

Tablični računalnik in prenosni računalnik si torej postajata vse bolj podobna glede možnosti načinov uporabe, še vseeno pa ostajajo bistvene razlike v zmogljivosti in programskem sistemu.

Izbira je torej enostavna: za zabavo in video vsebine je tablica dovolj, za resno delo pa je potreben prenosni računalnik.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Izbor ključnih besed

Izbor ključnih besed pri optimizaciji spletne strani

Na internetu se lahko širši javnosti predstavimo s svojo spletno stranjo. Lahko imamo le blog, …

Tablični računalniki

Tablični računalniki nekoč in danes

Kaj pravzaprav so tablični računalniki in zakaj so tako priljubljeni? Kakšne prednosti imajo v primerjavi …