ponedeljek , 20. maj 2019
Solarni kolektorji in sončne celice

Razlike med solarnimi kolektorji in sončnimi celicami

Kadar govorimo o alternativnih virih energije, vedno pomislimo na vir, ki nam je na voljo povsem brezplačno: sonce. Glede na predvidevanja znanstvenikov nas bo to še dolgo grelo in nam dajalo svetlobo, žarke sonca oziroma njegovo energijo pa smo se že naučili uporabljati tako za ogrevanje kot za proizvodnjo električne energije. V ta namen se uporabljajo solarni kolektorji in sončne celice, ki jih ne gre medsebojno zamenjevati, saj imajo popolnoma različne funkcije.

Kaj so solarni kolektorji?

Sončni oziroma solarni kolektorji so naprave, ki sprejemajo energijo sonca, natančneje infrardeče ter ultravijolične žarke, to energijo pa shranjujejo in pretvarjajo v obliko, ki nam omogoča ogrevanje. Običajno prenašamo energijo v obliki toplote na vodo, kar pomeni, da dobimo s pomočjo kolektorjev toplo sanitarno vodo in vodo, ki se lahko uporablja za ogrevanje prostorov.

Solarni kolektorji

Solarni kolektorji so lahko ploščati ali vakuumski, ki imajo obliko cevi. Običajno jih namestimo na streho stavbe in pod kotom, ki omogoča, da ujamejo največ sončnih žarkov, kako učinkoviti bodo, pa je odvisno tudi od tega, koliko sončne energije je na voljo na posamezni lokaciji. Najbolj učinkoviti so zato ob ekvatorju, pri nas pa kot samostojen ogrevalni sistem, razen morebiti na Primorskem, ne zadostujejo.

Več o solarnih kolektorjih: https://www.soncni-kolektorji.com/

Sončne celice pridobivajo električno energijo

Uporaba svetlobe in sončne energije za pridobivanje elektrike ni nekaj novega. Že vrsto let so nam na voljo na primer kalkulatorji, ki za svoje delovanje ne potrebujejo baterije, saj delujejo »na sonce«. Da bi pridobili dovolj energije za pretvarjanje v večjo količino električne energije, pa so potrebne sončne celice. Manjše sončne celice se uporabljajo za polnjenje raznih elektronskih naprav ali na primer za zagotavljanje električne energije v počitniški prikolici, pri večjih sistemih pa nam sončne celice pomagajo pridobiti toliko energije, da to lahko oddajamo v omrežje in na ta način nekaj zaslužimo.

Sončne celice

Sončne celice se lahko namestijo na streho poslopja, prav tako pa so lahko tudi »samostoječe« oziroma na nosilcih v naravi. Če želimo, da bodo proizvedle kar največ električne energije, je treba poskrbeti za postavitev na sončni legi in pod primernim kotom glede na gibanje sonca, še bolje pa je, če so mobilne. S pomočjo motorjev se lahko na nosilcih obračajo za soncem kot sončnice.

Obnovljivi viri so zaželeni

Tako sončni kolektorji kot sončne celice pomagajo pridobivati energijo iz obnovljivih virov, kar pomeni, da se njihova uporaba spodbuja. Če želite poceni energijo, bi radi s sončnimi celicami celo kaj zaslužili, ali pa vas skrbi zgolj varovanje okolja, potem preverite, kakšne so možnosti subvencij. Nenazadnje niti sončni kolektorji niti sončne celice niso poceni, pa četudi vam v primerjavi s klasičnimi viri gotovo pomagajo prihraniti.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ker se cene fosilnih goriv iz leta v leto višajo, poleg tega pa se ljudje …

Vakuumske vreče za oblačila

Oblačila shranite v vakuumske vreče

Naj uganemo, vaše garderobne omare so polne, prostora za nova oblačila pa je vse manj. …