torek , 2. januarja 2024
Parni čistilnik

S parnim čistilcem nad nečistočo

Verjetno ste že kdaj uporabili svojo sapo, da ste očistili madež na oknu ali očalih. Ko mesto, kamor dahnete, hitro zatem obrišete, madež, če le ni preveč trdovraten, izgine. Učinkovito! Pomislite, kaj se lahko zgodi, če je ta “sapa” še bolj vroča. Tako vroča kot je para, ki jo ustvarja parni čistilec.

Vemo, da se voda pojavlja v treh agregatnih stanjih: v trdi obliki kot led, v tekoči kot voda in v plinasti kot para. Vodna para nastane pri približno 100 stopinjah Celzija, s tem da ima lahko para tudi precej višjo temperaturo. In kako deluje čiščenje s parnim čistilcem, torej z vodno paro, ki je v plinasti obliki s prostim očesom sicer ne zaznamo, jo pa lahko zaznamo nekoliko kasneje, ko se para ohlaja in zrak postaja moten? V tistem trenutku se agregatno stanje že spreminja v tekoče, pri tem pa se vsa energija, vložena v izparevanje vode, ponovno sprosti, kar je ključno pri uničevanju mikroorganizmov.

Moč vlažne vročine oziroma pare pod pritiskom je mogoče uporabljati pri čiščenju marsičesa. Danes so na voljo različni nastavki in pripomočki, s katerimi lahko čistite svoj dom. Parni čistilec je ena od naprav, ki odstranjuje nečistočo in razkužuje s pomočjo pare. Čistilec ima to prednost, da nam čiščenje olajša, poleg tega nam omogoča čist dom brez uporabe zdravju škodljivih kemikalij, kar dandanes igra veliko vlogo, ko se odločamo za nakup naprave za čiščenje stanovanja.

Spopade se z vsemi vrstami površin

Parni čistilec z lahkoto odstrani vodni kamen, brez težav očisti in dezinficira tla, ploščice, okna, kuhinjo, celotno kopalnico … Skratka, uporabimo ga lahko za čiščenje najrazličnejših površin. Parni čistilec je idealen tudi za čiščenje počrnelih fug, brez naprezanja in utrujajočega drgnjenja s ščetko. Naprava poskrbi tudi za čistočo preprog in tapeciranega pohištva, saj z močjo vročine uniči vso umazanijo, tudi pršice, kar je še posebej pomembno v stanovanjih, kjer bivajo na pršice alergični posamezniki.

Parni čistilec za čiščenje oken

Vodna para, s katero parni čistilec odstrani nečistočo in bakterije, je koristna z več vidikov. Eden je zagotovo ta, da pri čiščenju doma ni treba uporabljati raznovrstnih čistil. Na posebno čistilo za okna, drugo za vodni kamen, čistilno sredstvo za straniščno školjko, posebna čistila za kuhinjske elemente, za tla itd. lahko pozabimo. Vse lahko očistimo le s paro, ki jo proizvaja parni čistilec. To je ekološko, hkrati pa privarčujemo tudi pri stroških, saj nam ni treba vedno znova kupovati dragih čistil.

Običajno nakup parnega čistilca zajema tudi več nastavkov, s katerimi čiščenje postane precej bolj priročno, z njihovo uporabo pa lahko temeljito očistimo različne površine ter dosežemo tudi odročnejše kotičke stanovanja.

Ali parni čistilec uporabljate tudi sami? V komentarju zapišite, kakšne izkušnje imate z njim in za katere površine ga najpogosteje uporabljate.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Parni čistilec

Parni čistilec – za marsikoga prava rešitev

Radi opravljate hišna opravila? Vam čiščenje in sesanje ne povzročata prav nobenih težav? Če ste …

Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ker se cene fosilnih goriv iz leta v leto višajo, poleg tega pa se ljudje …

En komentar

  1. Jaz ga imam že nekaj let in moram potrkat, da mi še vedno dela kot nov. Kolegici se je po dobrem letu pokvaril, je pa res, da je imela precej cenejšega kot jaz. No, jaz sem zadovoljna, najbolj mi pa pride prav za čiščenje pečice in oken. Se pa pri parnem čistilcu očitno ne splača šparat.