4 razlogi za planinarjenje

Razlogi za planinarjenje

Številni pohodniki vam bodo odkrito povedali, da je planinarjenje za njih postalo prava odvisnost. Odvisni so od narave in visokih gora, ki jih osvojijo sami ali v družbi s prijatelji. Vedno znova si postavljajo nove izzive, za katere so nekoč mislili, da jim ne bodo nikoli kos. Nekdo, ki se še nikoli ni odpravil v gore, bo to najbrž težko razumel. Zato vam v nadaljevanju ponujamo 4 razloge za planinarjenje, ki vas bodo morda prepričali, da se te čudovite aktivnosti lotite tudi sami.

1. Izboljšajte svojo telesno pripravljenost

Seveda je veliko lažje, če obiščete vam najljubši fitnes center. Stopite na tekalno napravo ter izmenično hodite in počasi tecite urico ali dve. S tem boste zagotovo naredili veliko dobrega zase. Zdaj pa pomislite, da lahko do enakih ali celo boljših rezultatov pridete tako, da se odpravite na svež zrak, v gore. Ob tem pa boste namesto zatohlega, po znoju »dišečega« zraka dihali le čist zrak, kar bo zagotovo bistveno izboljšalo tudi vaše razpoloženje in dobro počutje.

2. Naučite se zanesti sami nase

Planinarjenje s seboj prinese številne izzive, tako fizične kot tudi mentalne, še posebej takrat, ko se odpravimo na dolgo in zahtevno turo. Nekatere ture lahko trajajo tudi po več dni skupaj. Tudi če se na pot odpravite s skupino ljudi, se boste pri tem naučili zanesti le na svoje telo in svoje instinkte. To pa je ena najtežjih veščin, ki se jih lahko naučimo v svojem življenju. Če se boste naučili preživeti v »divjini«, boste kos praktično vsemu, kar vam bo življenje še prineslo.

3. Zbežite iz napornega vsakdana

Življenje ni preprosto, saj se prav vsak dan srečujemo s številnimi obveznostmi in stresom. Zato je še kako pomembno, da si včasih vzamemo čas samo zase in da spremenimo okolje, se odpravimo nekam daleč proč. Daleč stran od zahtevnih šefov, nezaželenih klicev in različnih elektronskih sporočil.

Planinarjenje

Ni boljšega občutka kot sedeti na vrhu gore in pod seboj opazovati morje dreves, skal in oblakov v nižinah. Še posebej takrat, ko veste, da niste dosegljivi prav za nikogar.

4. Ustvarite tesna prijateljstva

Ponavadi se v gore odpravimo še z drugimi ljudmi, saj nas povezuje ljubezen do planinarjenja. Tura, na katero se odpravite skupaj s prijatelji, lahko postane neverjetna izkušnja, ki je ne vi ne vaši prijatelji ne boste nikoli pozabili. Daleč proč od modernega sveta in sodobne tehnologije se lahko med vami razvijejo še tesnejše vezi, ki jih prav nihče in nič ne more uničiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja