torek , 2. januarja 2024
Pozitivni učinki konopljinega olja

Pozitivni učinki konopljinega olja

Konopljino olje dviga zadnja leta v javnosti precej prahu, saj mediji večkrat poročajo o njegovih pozitivnih učinkih ter izkušnjah bolnikov, ki jim je konopljino olje pomagalo pri premagovanju najrazličnejših bolezni, po drugi strani pa zakonodaja omejuje ali prepoveduje njegovo uporabo. V nekaterih deželah sveta namreč konopljino olje priznavajo kot učinkovito zdravstveno terapijo, drugod pa je zdravstvena stroka naperjena proti njemu oziroma sledi zakonodaji, ki konopljo uvršča med tiste rastline, katere gojenje in predelava je prepovedana.

Pri tem velja seveda opozoriti, da moramo biti pozorni na tri različne vrste konoplje, med katerimi so precejšnje razlike. Tako se navadna konoplja uporablja v industriji predvsem zaradi svojih vlaken in visoke vsebnosti celuloze, tista konoplja, s katero je največ težav, pa je indijska konoplja. Ta vsebuje psihoaktivno substanco THC, zaradi česar jo uvrščamo med droge.

Konopljino olje ima vsekakor širši učinek kot ga priznavamo in se v medicini v zmernih količinah uporablja že zelo dolgo. Od nekdaj je bila znano kot učinkovito sredstvo za uravnavanje krvnega tlaka, analgetik oziroma sredstvo za lajšanje bolečin, prav tako pa se uporablja proti slabosti, krčem (npr. pri predmenstrualnem sindromu), za sproščanje in tudi za spodbujanje apetita.

Zakaj je konopljino olje tako blagodejno?

Konopljino oljePredvsem zato, ker vsebuje večinoma esencialne maščobne kisline, ki predstavljajo kar 80 % sestave olja. Med temi je največ linolne kisline (znane tudi pod imenom omega 6) ter alfa linolenske kisline (znane kot omega 3), poleg njiju pa je še manjša količina (do 4 %) alfa linolenske kisline.

Gre torej za esencialne maščobne kisline, ki jih mora človeško telo pridobiti s hrano, in so bistvenega pomena za delovanje živčevja in imunskega sistema. Ravno zato se za uporabo konopljinega olja pogosto odločijo bolniki, ki imajo težave z živčevjem, na primer z boleznimi, kot je multipla skleroza, ter bolniki z boleznimi srca in ožilja.

Konopljino olje poleg izjemno zdravih maščob vsebuje tudi kar nekaj vitaminov (vitamin E, ki je pomemben za kožo, ter vitamine skupine B) in veliko aminokislin.

Olje konoplje je doseglo največjo prepoznavnost sicer zaradi svojih drugih učinkov – predvsem zaradi preprečevanja bolečin. Kot analgetik uporablja konopljo in konopljino olje veliko bolnikov z migrenami ter predvsem rakavih bolnikov, ki prisegajo, da olje konoplje tako odpravlja bolečine kot pomaga pri zdravljenju raka.

Kakšna je prihodnost konopljinega olja v medicini, je težko reči, vsekakor pa velja, da bo na tem področju potrebnih še kar nekaj raziskav in osveščanja. Prav tako pa bo vsaj za potrebe zdravstva verjetno potrebno bolje izobraziti medicinsko stroko, da bodo zdravniki svoje paciente bolje osveščali tudi o naravnih in neinvazivnih načinih zdravljenja.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …

Spodnje perilo za oblikovanje postave

Oblikovanje telesa s spodnjim perilom

Vsaka stvar ima dobre in slabe plati. Tako ima tudi perilo za oblikovanje telesa pozitivne …