torek , 2. januarja 2024
Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ker se cene fosilnih goriv iz leta v leto višajo, poleg tega pa se ljudje vse bolj zavedamo okoljske problematike, ne preseneča dejstvo, da so sončni kolektorji prisotni na vse več strehah slovenskih domov. Čeprav v medijih lahko beremo predvsem o vakuumskih kolektorjih, pa so prav ploščati sončni kolektorji tisti, ki danes še vedno prevladujejo.

Zaradi namenjanja več pozornosti in oglaševanja vakuumskim kolektorjem ploščati pogosto ostanejo spregledani, pa vendar je izbira ploščatih kolektorjev za marsikoga boljša in ugodnejša. V nadaljevanju si preberite o njihovi sestavi, glavnih prednostih in slabostih ter o možnostih namena uporabe.

Sestava ploščatih sončnih kolektorjev

Ploščati sončni kolektorji so danes mnogo bolj izpopolnjeni kot so bili le kakšno desetletje nazaj. Tako imajo precej boljši izkoristek, hkrati pa so tudi cenejši kot včasih.

Najpogosteje so sestavljeni iz bakrenih cevi, v katerih se pretaka prenosni medij, iz bakrene absorpcijske plošče ter kaljenega stekla na prednji strani. Zadnja stran je toplotno izolirana, npr. s stekleno volno ali poliuretanom. Absorpcijska plošča je obarvana črno, saj s tem sprejme večjo količino svetlobe, steklo na prednji strani pa mora minimizirati odboj svetlobe in na ta način poskrbeti, da skozenj posije kar največ sončnih žarkov.

Prednosti in slabosti ploščatih sončnih kolektorjev

Glavna prednost ploščatih kolektorjev pred vakuumskimi je zagotovo ta, da ne vsebujejo vakuuma, ki sčasoma spusti. Seveda je obenem vakuum tudi glavna prednost vakuumskih kolektorjev, ki pač delujejo na drugačen princip. Ploščati sončni kolektorji so tudi manj občutljivi na mehanske poškodbe, kar z drugimi besedami pomeni, da so bolj varni proti toči. Cena ploščatih kolektorjev je ugodnejša, vgraditi jih je možno direktno v streho, njihova življenjska doba pa je daljša – ravno zaradi dejstva, da ne delujejo na principu vakuuma.

Ploščati kolektorji - prednosti in slabosti

Lahko bi rekli, da je največja slabost ploščatih sončnih kolektorjev prav tako povezana z vakuumom, saj vakuumski kolektorji dosegajo večjo učinkovitost. Ploščati kolektorji ne delujejo v difuzni svetlobi, bolj so občutljivi na veter, težava je lahko tudi korozija, ena izmed najbolj očitnih slabosti pa je zagotovo ta, da delujejo le takrat, ko je na voljo dovolj sončne svetlobe. Učinkovitost je nižja tudi pri nižjih temperaturah, tako da pozimi delujejo mnogo slabše od vakuumskih. To pa še ne pomeni, da so vakuumski sončni kolektorji nujno boljša izbira.

Ogrevanje sanitarne ali bazenske vode ter podpora ogrevanju

Ploščati sončni kolektorji so najpogosteje namenjeni ogrevanju sanitarne vode. Seveda z njimi lahko ogrevamo tudi bazensko vodo, če jih je dovolj, pa lahko v sončnih dneh služijo tudi kot podpora primarnemu sistemu ogrevanja.

Ker so solarni kolektorji prijazni do okolja, njihovo uporabo z Eko subvencijami spodbuja tudi država. Če se boste odločili za investicijo, se pred nakupom dobro pozanimajte o subvenciji, saj lahko že najmanjša (birokratska) napaka pomeni, da vam pravica do nje ne pripada.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Parni čistilec

Parni čistilec – za marsikoga prava rešitev

Radi opravljate hišna opravila? Vam čiščenje in sesanje ne povzročata prav nobenih težav? Če ste …

Vakuumske vreče za oblačila

Oblačila shranite v vakuumske vreče

Naj uganemo, vaše garderobne omare so polne, prostora za nova oblačila pa je vse manj. …