Kaj je osebni stečaj?

Osebni stečaj

Finančne težave so danes za marsikoga nekaj vsakdanjega, premalo ljudi pa se zaveda, da ni nujno, da se te vlečejo dolga leta, saj se lahko odločijo za osebni stečaj. Z njim si omogočimo nov začetek, saj se stari dolgovi na primeren način odpravijo, kar nam omogoči, da spet zaživimo človeku dostojno življenje. Seveda pa osebni stečaj ni orodje, ki bi bilo namenjeno tistim, ki želijo tovrsten institut izrabiti, zato je potrebno za stečaj izpolnjevati določene pogoje.

Kdaj se velja odločiti za osebni stečaj?

Osebni stečaj je primerna rešitev, kadar vaši dolgovi presežejo vaše imetje in jih nikakor ne morete poplačati. V praksi to pomeni, da niste zaposleni in nimate rednih prihodkov, vaši dolgovi pa zadnja dva meseca presegajo tisoč evrov, ali pa, da vaši dolgovi v zadnjih dveh mesecih presegajo trikratnik vaše plače in vseh ostalih prihodkov.

Kako poteka osebni stečaj?

Osebni stečaj ni sredstvo, s katerim se na vse vaše dolgove enostavno pozabi. Če se vam stečaj odobri, se znajdete v tako imenovani preizkusni dobi, ki lahko traja tudi pet let, šele takrat pa se dolgovi izbrišejo.

Zadolženost

V vmesnem času se skuša dolgove poravnati, a le, če ste tega zmožni – pri plači vam mora najprej ostati 76 % minimalne plače in dodatek za vzdrževane družinske člane. V postopku osebnega stečaja se proda tudi vaše premoženje, tudi nepremičnine.

Osebni stečaj ni brezplačen!

Da bi se na sodišču uredil osebni stečaj, je potrebno podati vlogo in vložiti primerno dokumentacijo, kar lahko na sodišču storite sami (in vas bo stalo manj) ali pa za to najamete podjetje, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami. To bo poskrbelo, da se pripravi vse potrebno, njihovo delo (z vsemi stroški vred) pa vas bo običajno stalo okoli 150 evrov.

Če se torej utapljate v dolgovih, nimate več od kod jemati in bi radi, da vam rubežniki nehajo trkati na vrata, je morda čas za osebni stečaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja