torek , 2. januarja 2024
Meditacija za odpravo stresa

Odpravite stres s pomočjo meditacije

Življenje teče iz dneva v dan hitreje, kar pravzaprav sploh ne preseneča, saj kapital narekuje hiter tempo, ki mu večina posameznikov le stežka sledi. Sicer se skozi težka obdobja nekako le uspejo prebiti, toda stres jim kar močno načne živce in imunski sistem. Mnogi ljudje se tega že dobro zavedajo in na različne načine skrbijo za redno zmanjševanje stresa. Nekateri gredo pogosto na izlet v naravo, drugi si misli umirijo v fitnes centrih, tretji gredo raje na kolo, obstaja pa tudi skupina ljudi, ki stres premaguje z meditacijo.

Meditacija se je izkazala kot izjemno uspešna metoda za nadziranje in zmanjševanje stresa, zato ne preseneča, da jo dandanes prakticira že kar lepo število ljudi.

Kaj je meditacija?

Obstaja precej različnih definicij meditacije. Še najboljše jo lahko opišemo kot stanje popolne umirjenosti, kjer pozabimo na vse skrbi, misli pa izpraznimo ali jim vsaj pustimo prosto pot. Telo in um se povežeta z dimenzijo duhovnosti, s pomočjo katere pridemo v stik s samim seboj in se notranje popolnoma umirimo.

Ob besedi meditacija večina pomisli na osebo, ki sedi s prekrižanimi nogami v lotosovem položaju in se z dlanmi obrnjenimi navzgor prepušča popolni miselni tišini. Vendar pa je meditacija mnogo več kot to, saj lahko meditiramo tudi v drugih položajih, z veliko vaje celo med opravljanjem opravil (npr. med vrtnarjenjem).

Zakaj meditirati?

Morda ste kdaj na peščeni obali že videli nekoga, ki je meditiral. Takšna oseba je ponavadi deležna kar precej radovednih pogledov, marsikdo tudi pomisli, da meditira le zaradi lastnega ega in da bi bil v očeh drugih videti pomembnejši. Morda je v redkih primerih res tako, toda največkrat je razlog meditacije povsem drugačen. Ljudje v meditaciji na soncu, na peščeni obali ob zvoku vetra in morskih valov zares uživajo, saj se lahko povsem odklopijo od vsakdanjih skrbi in napolnijo z novo energijo.

Meditacija

Dokazano je, da meditacija pozitivno vpliva na številne funkcije, ki se odvijajo v človeškem telesu. Možnost izgorelosti in kronične utrujenosti se močno zmanjša, imunski sistem pa postane odpornejši. Tudi verjetnost, da bi se pojavila depresija ali druge duševne težave, se močno zniža. Vse to je posledica boljšega obvladovanja stresa oziroma kot pravijo mnogi, posledica življenja brez stresa.

Kako meditirati?

Svoje telo dajte v udoben položaj. Če vam ustreza, da so vaše noge prekrižane kot v lotosovem cvetu, se namestite tako, v nasprotnem primeru pa se le normalno usedite na stol. Pazite le, da imate vzravnano hrbtenico, saj bo energija tako lažje stekla skozi vaše telo.

Zaprite oči in spraznite misli. Ja, sliši se morda lahko, v praksi pa je vse prej kot tako. Priporočamo vam, da se z mislimi skoncentrirate na dihanje. Dihajte počasi, vdihi in izdihi naj bodo globoki. Izdih naj traja dlje kot vdih. Dihanje lahko tudi vizualizirate, in sicer na način, da si med vdihom predstavljate, kako se vaše telo napolni s čisto energijo bele barve, med izdihom pa se negativna energija temne barve izloči iz telesa.

Meditirajte zjutraj, takoj ko vstanete, ali pa zvečer, preden se odpravite spat. Pričnite s krajšim časom (npr. 3 minute), nato pa meditacijo vsak dan podaljšajte za eno minuto. Na začetku bo predvsem zaradi koncentracije težko, toda kmalu boste videli, da se um dejansko da popolnoma umiriti.

Samo vztrajno in uspeh zagotovo ne bo izostal!

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Herpes na ustnici

Ste med tistimi redkimi, ki nimajo nikoli herpesa? Potem ste v manjšini in se lahko …

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …