Kaj je Nux vomica?

Nux vomica

Homeopatsko zdravilo Nux vomica ali po slovensko bljuvalni orešček pridobivajo iz lešniku podobnih plodov, ki rastejo na vedno zelenem drevesu po imenu strihninovec. Drevo raste v Aziji in Avstraliji. V plodovih so semena z zelo grenkim okusom, saj vsebujejo strihnin. Prav semena so tisti del rastline, iz katerega izdelujejo homeopatsko zdravilo.

Nux vomica proti stresu in nespečnosti

Zaradi današnjega napornega življenjskega stila prihaja do veliko različnih bolezni, ki so posledica prevelike količine dela, pomanjkanja spanja, odvisnosti od poživil (kave, alkohola) ali jemanja določenih zdravil. Ravno te vrste bolezni pa naj bi pozdravilo homeopatsko zdravilo Nux vomica, ki ga lahko označimo kot »vsega je preveč«. Verjetno ni prav nič čudnega, da je danes to zdravilo zelo pogosto v uporabi.

Za ljudi, ki potrebujejo Nux vomico, je značilno, da so na začetku občutljivi in razdražljivi, nato pa postanejo jezni in neučakani. So aktivni in nervozni, ves čas veliko delajo. So pravi deloholiki in pogosto na vodilnih mestih. Ponoči ne spijo ali pa se prebujajo sredi noči ter razmišljajo o službi. Ponavadi se izogibajo vsakršni telesni aktivnosti. Slabim razvadam se težko odpovejo. Zanje je značilno tudi to, da imajo pogosto težave z želodcem, saj jih peče zgaga, pa tudi hemoroidom in zaprtju se ne morejo izogniti. Stanje se jim izboljša po topli pijači ali toplih obkladkih, poslabša pa po jedi in na mrazu.

Homeopatsko zdravilo za številne težave

Nux vomica spada med polikreste, kar pomeni, da je zdravilo, ki se uporablja pri številnih neprijetnostih. Tako je zdravilo učinkovito pri vseh težavah, ki so posledica stresa, pa tudi pri preveliki odvisnosti od alkohola, kave in takšnih ali drugačnih poživil. Hkrati pomaga tudi pri hemoroidih, zgagi, zaprtju, glavobolu, bolečinah v želodcu, slabosti ipd.

Homeopatsko zdravilo

Poleg tega se to homeopatsko zdravilo uporablja tudi pri glavobolu, ki je posledica mačka, pri gripi in prehladu, nespečnosti, potovalni bolezni, pa tudi pri težavah v meni.

Nux vomica je primerna tudi za najmlajše. Zdravilo namreč lahko uporabimo pri otrocih, ki trpijo zaradi nahoda, in sicer v primeru, da imajo v notranjih prostorih močan izcedek iz nosu, na prostem pa imajo nos zamašen.

Del domače homeopatske lekarne

Med polikreste, ki sodijo v »domačo homeopatsko lekarno«, poleg že omenjenega homeopatskega zdravila Nux vomica spadajo še naslednja:

  • Sulphur,
  • Apis mellifica,
  • Pulsatilla pratensis,
  • Arsenicum album,
  • Ferrum phosphoricum,
  • Calcarea carbonica,
  • Natrium muriaticum,
  • Arnica montana,

Ste homeopatsko zdravilo Nux vomica že preizkusili? Imate morda doma urejeno že pravo pravcato homeopatsko lekarno? Preden se zanjo odločite, se o jemanju zdravil posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom homeopatom. Sicer pa vam želimo obilo zdravja!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja