ponedeljek , 20. maj 2019
Nasveti za ustanovitev podjetja

5 nasvetov za ustanovitev podjetja

Se odpravljate na svojo podjetniško pot? Potem vam bodo gotovo prišli prav nasveti, do katerih so se skozi prakso že dokopali drugi podjetniki. To so tisti nasveti, za katere po trnovi poti marsikdo reče, da bi jih rad poznal že takrat, ko je začenjal. Stvari bi bile namreč precej bolj preproste! Predstavljamo vam nekaj tistih, ki so najbolj zanimivi, in se nanašajo na stvari, na katere resnično pogosto ne pomislimo. Ustanovitev podjetja je namreč tako kompleksna, da pozabimo, katere so tiste lastnosti dobrih podjetnikov in podjetij, ki bi jim morali slediti, če želimo uspeti.

1. Ustanovitev podjetja zahteva druženje!

Marsikdo se ob začetku povsem zakoplje v delo, vendar pa ustanovitev podjetja zahteva, da znate tega tudi odložiti in se posvetiti druženju. Ne druženju brez smisla ali zgolj za zabavo, temveč druženju z namenom predstavljanja svojega podjetja in njegovih proizvodov oziroma storitev. Če boste ves čas zaprti v delavnici ali studiu, se vam bo zaloga kopičila, a ne boste je prodali. Lotite se mreženja kot dela vaše nove službe.

2. Vsako komuniciranje je tržno komuniciranje.

Res je, tudi podjetnik rabi čas za sprostitev, a to je samo čas v družbi najožjega kroga prijateljev in družinskih članov. Pri komunikaciji z vsemi drugimi pa se je potrebno zavedati, da bežnih pogovorov ni. Vsako komuniciranje mora biti tržno komuniciranje.

Tržno komuniciranje

Nenazadnje lahko svoje stranke najdete prav povsod, tudi na izletu, na športni prireditvi, v prodajalni … Ko se odločite za ustanovitev podjetja, torej nemudoma »preklopite« in se ob vsakem stiku z drugimi zavedajte, da so to vaše potencialne stranke. Pazite le, da ne boste preveč vsiljivi.

3. Naučite se primernega pisnega izražanja.

Podjetnik mora znati dobro komunicirati tudi pisno. Če pošljete ponudbo, ta pa je spisana slabo, se boste precej osmešili. Bodite torej pazljivi pri jeziku in pisnem izražanju in za »zahtevnejše« pisne izdelke najemite profesionalnega pisca, ki bo sestavil besedila, ali pa naj jih ta vsaj pregleda in popravi.

4. Bodite dosledni pri plačilih!

Ustanovitev podjetja je velik zalogaj, pri katerem si ne morete privoščiti igračkanja s financami. Ne dovolite, da vam ostajajo naročniki dolžni, sicer ne boste preživeli. Kadar je rok plačila presežen, takoj pričnite prijazno terjati plačilo in opominjati, če to ne zaleže, poskrbite za izvršbo.

5. Pametno porazdelite stroške!

Za ustanovitev podjetja pogosto ne potrebujete lepe pisarne. Potrebujete pa ljudi, ki bodo opravili delo, ki ga sami ne obvladate! Bodite torej skromni pri vlaganju v prestiž in se izogibajte vsemu, kar ni bistveno, ter raje najprej vložite v človeške vire. Pomembno je, da sodelujete s strokovnjaki.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.