sobota , 18. maj 2019
Kovinska oprema za športno dvorano

Kovinska oprema za športno dvorano

Nekoč je imel vsak kraj dvorano, namenjeno prireditvam, ter telovadnico, namenjeno telesni vadbi. Danes je oboje pogosto združeno v veliko športno dvorano, kjer se odvijajo najrazličnejše prireditve: glasbene, športne, kulturne in druge. Na takšen način se doseže, da so dvorane pogosteje uporabljene in tako bolje izkoriščene, torej je lažje opravičiti obratovalne stroške.

Zakaj je pomembno, kakšne prireditve so v dvorani? Predvsem zato, ker je dobro, da se temu prilagodi tudi kovinska oprema dvorane, pri čemer imamo v mislih predvsem tribune oziroma sedišča.

Kovinska oprema se prične z načrtovanjem tribun

V mnogih dvoranah se odločijo, da bodo zaradi kombiniranja prireditev ter uporabe dvorane za namen treninga ter pouka športa v šoli, v »telovadnico« postavili izvlečne tribune. Kadar so te potrebne zaradi obiskovalcev prireditev oziroma tekem, se izvlečejo, sicer pa so pospravljene. Dobro zasnovana kovinska oprema omogoča, da so tribune v dvorani povsem nemoteče.

Izvlečne tribune

Kadar so tribune v uporabi, morajo seveda nuditi popolno varnost, torej je potrebno primerno načrtovanje in izvedba v skladu s standardi kakovosti, upoštevati pa je potrebno tudi praktičnost uporabe. In tu se običajno ne zaplete pri tem, kako naj se načrtuje kovinska oprema v svojem jedru, torej kovinski konstrukciji, temveč pri nečem precej bolj površinskem: odločitvi za stole ali klopi. In s tem se vrnemo k našemu izhodišču, v katerem smo že ugotovili, da je pomembno vedeti, kakšne prireditve se bodo odvijale v dvorani.

Stoli ali klopi?

Za prireditve »nižjega ranga«, ki so bolj kot ne lokalnega pomena, so klopi odlična rešitev. Če primerjamo enako dolžino klopi ali stolov, zagotovo velja, da se lahko na klop stisne več ljudi, kar pomeni, da so tribune lahko manjše, kot bi morale biti ob montaži stolov. Vendar pa klopi ne omogočajo popolne organizacije in nadzora. Dokler so v dvorani lokalne prireditve ali takšne, ki ne veljajo za najbolj odmevne, vam namreč sedišč ni potrebno oštevilčiti.

Stoli za športno dvorano

Ko pričnete z dogodki, za katere se bodo prodajale karte, za katere bo kart zmanjkovalo in bo treba paziti na red pri zasedenosti mest, pa naj se kovinska oprema nanaša na tribune s stoli. Kadar obiskovalci plačajo za ogled, morda tudi precej veliko, namreč želijo svoj osebni prostor, ki jim ga ne more nihče prevzeti – in tudi plačali so zanj!

Kovinska oprema športnih dvoran naj bo torej prilagojena potrebam in namenu uporabe, pri čemer ne velja misliti zgolj na danes, temveč tudi na jutri.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …

Kefalonija

Kefalonija – grški otok, vreden obiska

Ste ravno sredi zbiranja idej, kam bi se letošnje poletje odpravili na dopust? Ste že …