nedelja , 19. maj 2019
Razporeditev kuhinjskih elementov

Kako razporediti elemente v kuhinji?

Ko načrtujete novo kuhinjo, morate upoštevati naslednje: kuhinja mora biti načrtovana z mislijo na delovne centre, kot so shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka živil, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov ter čiščenje umazane posode in pribora. Zaželeno je, da so ti delovni centri organizirani v takšnem zaporedju, kot poteka sam postopek priprave hrane.

Osnovo za dober načrt razporeditve elementov predstavlja delovni trikotnik. Za njega velja pravilo, da vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri – hladilnik, pomivalno korito, kuhalna površina – ne znaša več kot 6,6 metra.

Razporeditev elementov v enovrstni in dvovrstni kuhinji

Kuhinjo v enem nizu lahko uporabimo tudi v ožjih prostorih. Zanjo je značilno, da je vsa oprema razporejena vzdolž ene same stene. Pri tem mora biti prostor širok vsaj 1,8 metra, niz pa naj bo dolg vsaj 3,6 metra. Seveda tak enojni niz z vidika ergonomije ni optimalna rešitev, saj delovni trikotnik sploh ne obstaja. Ravno zaradi dolge razdalje med posameznimi delovnimi področji bo potrebno več hoje, zato boste porabili tudi več časa pri pripravi hrane.

Dvovrstna kuhinja

Če imate na voljo širši prostor, se lahko odločite za postavitev elementov v dveh vrstah. Pri tem je priporočljiva razdalja med nizi elementov od 120 do 165 centimetrov. V primeru, da prostora, ki je na razpolago, ni ravno veliko, je dobro razmisliti o tem, da na eni strani postavimo plitvejše omare. Prehod mora biti namreč dovolj širok, da se srečata 2 osebi.

Kuhinja v obliki črke L in črke U

Kuhinja v obliki črke L ima zelo praktično postavitev, saj se lahko pohvali z dobrimi delovnimi in shranjevalnimi območji. Da bi dosegli kar največjo učinkovitost, moramo štedilnik, pomivalno korito in hladilnik postaviti proti sredini L-ja.

Če imamo na voljo zelo širok prostor, si lahko omislimo tudi kuhinjo v obliki črke U. Takšna postavitev je naravnost idealna, saj nudi veliko delovne površine, obenem pa imate vse pri roki.

Pri načrtovanju kuhinje morate nujno upoštevati minimalne razdalje med elementi in drugimi objekti, saj boste le tako lahko kuhinjo nemoteno uporabljali. Zgornje elemente tako postavite vsaj 50 centimetrov nad višino delovne plošče. Kuhinjska napa naj bo postavljena nekoliko višje, idealno je 65 centimetrov nad delovno ploščo. Prav tako je priporočljivo, da razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov znaša od 90 do 120 centimetrov.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ker se cene fosilnih goriv iz leta v leto višajo, poleg tega pa se ljudje …

Vakuumske vreče za oblačila

Oblačila shranite v vakuumske vreče

Naj uganemo, vaše garderobne omare so polne, prostora za nova oblačila pa je vse manj. …