nedelja , 13. marca 2022
Testosteron

5 nasvetov, kako okrepiti testosteron

Testosteron je vrsta hormona, ki je tesno povezana s počutjem, energijo in zdravjem na splošno. Nizke vrednosti testosterona se kažejo zlasti v slabem počutju, zmanjšani želji po spolnosti in znižani ravni energije. Prenizke vrednosti tega hormona lahko vodijo celo v izgubo mišične ter kostne mase.

Sicer pa je testosteron najpogosteje označen kot moški hormon, ki je ključen za razvoj reproduktivnih organov ter značilnih moških karakteristik. S starostjo vrednosti tega hormona naravno upadajo; pojav imenujemo andropavza. In kako lahko na naraven način okrepite testosteron?

1. Krepitev testosterona s pravilno telesno vadbo

Vemo, da ima telesna aktivnost številne pozitivne učinke na zdravje, ne nazadnje tudi na vzdrževanje oziroma krepitev testosterona. Dobro pa se je zavedati, da vsak tip aktivnosti za to ni primeren.

Na zvišanje vrednosti testosterona zelo dobro vpliva vadba z bremeni, medtem ko pretiravanje z vadbo, ki je povezana z vzdržljivostjo, lahko vrednosti tega hormona zmanjša.

2. Krepitev testosterona z zadostno količino spanca

Kakovost spanca močno vpliva na testosteron. Kronično pomanjkanje spanca in počitka ima lahko zelo močan negativen vpliv na njegove vrednosti.

Kakovosten spanec krepi testosteron

Za krepitev in vzdrževanje testosterona je torej pomembno, da si privoščite dovolj kakovostnega in mirnega spanca ter počitka. Spat hodite vsak dan ob približno isti uri. Če se le da – pred polnočjo.

3. Krepitev testosterona z uživanjem beljakovin

Eden od načinov, kako krepiti testosteron, je tudi primerna izbira hranil.

Uživanje zadostne količine beljakovin je ključnega pomena, saj boste s tem v veliki meri boste poskrbeli za ohranjanje ter razvoj mišične mase, pa tudi za izgubo odvečne maščobe. To pa sta dva od zelo pomembnih dejavnikov za ohranjanje optimalne vrednosti testosterona.

4. Krepitev testosterona z uživanjem vitaminov in mineralov

Pomembno vlogo pri krepitvi testosterona imajo tudi vitamini ter minerali.

Ključno vlogo pri tem igrajo vitamin A, vitamin D, cink in magnezij. Če jih ne užijete dovolj s prehrano, lahko na trgu kupite kakovostna prehranska dopolnila s tovrstnimi vitamini in minerali.

5. Krepitev testosterona z zmanjšanjem količine stresa

Stres povzroča celo vrsto tegob, med drugim vpliva tudi na zmanjšanje testosterona. Če boste znali ustrezno nadzorovati stresne situacije oziroma se jim čim bolje izogibati, boste poskrbeli za večjo količino testosterona.

Sproščanje za krepitev testosterona

Za učinkovito odpravljanje stresa lahko poskrbite z različnimi tehnikami sproščanja. Te lahko poiščete kar na spletu, kjer si jih za lažje učenje oglejte prek videoposnetkov.

Za krepitev testosterona torej v največji meri poskrbite z zdravim načinom življenja:

  • z izbiro pravih hranil,
  • ustrezno izbiro vadbe,
  • zadostno mero spanja in počitka.

Še nekaj koristnih nasvetov

Da bo vaša raven testosterona zadostna, upoštevajte vseh pet nasvetov. Poleg tega pa se držite še naslednjih treh priporočil:

  1. Če se le da, se izogibajte pitju alkoholnih pijač. Uživanje alkohola v veliki meri onemogoča izločanje testosterona ter povzroča izločanje encimov, ki ga pretvarjajo v estradiol.
  2. Tudi zdravila za zniževanje holesterola slabo vplivajo na testosteron. Vaše telo namreč omenjeni hormon tvori iz holesterola.
  3. In ne nazadnje je dobro vedeti tudi to, da na izločanje testosterona slabo vplivajo okoljski onesnaževalci, na primer kemikalije in pesticidi. Ti namreč motijo delovanje spolnih hormonov ter negativno vplivajo na njegove vrednosti.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …

Spodnje perilo za oblikovanje postave

Oblikovanje telesa s spodnjim perilom

Vsaka stvar ima dobre in slabe plati. Tako ima tudi perilo za oblikovanje telesa pozitivne …