sobota , 18. maj 2019
Kolo za otroka

Kako izbrati kolo za otroka?

Kolesarjenje ima za otroka številne pozitivne učinke. Med drugim otrok med kolesarjenjem krepi svojo telesno moč, koordinacijo in ravnotežje. Da o tem, kako dobro nanj vpliva to, da se giblje po svežem zraku, niti ne pišemo.

Če ste se odločili za nakup novega otroškega kolesa, potem si zagotovo niste zadali lahke naloge. Zato vam bomo v nadaljevanju pomagali z nekaj koristnimi nasveti, s pomočjo katerih boste za svojega malčka izbrali kar najprimernejše kolo.

Velikost kolesa, ročaji in pnevmatike

Prav velikost je izrednega pomena. Če bo kolo namreč otroku preveliko ali premajhno, ga bo težje uporabljal, pa tudi bolj negotov bo, saj ga ne bo mogel učinkovito poganjati. Otrok se mora s petami dotakniti pedalov, s prsti pa mora doseči tla, ko ima noge iztegnjene. Prav zaradi tega, ker otroci hitro rastejo, je potrebno položaj krmila in sedeža redno spreminjati.

Nekaj pozornosti namenite še ročajem kolesa, saj morajo biti zavarovani proti drsenju, poleg tega morajo biti konice krmila odebeljene. Omenimo naj še to, da se med zaviranjem in zavijanjem bolje obnesejo pnevmatike z gladko površino kot tiste, ki imajo grob profil.

Otroško kolo

Bodite pozorni tudi na to, da so zračnice dovolj napolnjene z zrakom. Ponavadi je optimalen zračni pritisk naveden kar na pnevmatikah. Na kolesu ne sme manjkati niti zaščita za verigo in blatnik.

Kaj pa menjalnik, zavore in sedež?

Na začetku bo za vašega otroka primeren od 3- do 7-stopenjski menjalnik. Ko se otrok še uči osnov vožnje s kolesom, naj vedno vozi le v eni prestavi, navajanje na menjalnik bo zahtevalo svoj čas. Pred nakupom kolesa preizkusite še zavore. Predvsem se prepričajte, da jih otrok doseže in z njimi upravlja brez kakršnih koli težav. Za majhne otroke priporočamo zavoro, ki se upravlja z nožnim pritiskom.

Poskrbite tudi za to, da bo kolo opremljeno z vzmetenim in oblazinjenim sedežem, ki bo otroku omogočal sedenje v pokončnem in vzravnanem položaju. Če pa se bo otrok odpravil na daljšo vožnjo, bo najbolj udoben način vožnje tisti, pri katerem je otrok nagnjen nekoliko naprej. Za takšne primere so primernejši ožji sedeži.

Vidljivost otroškega kolesa

Seveda bo vaš otrok na kolesu varen le v primeru, da boste poskrbeli za ustrezno vidljivost in osvetlitev. Še kako odlično se obnese dinamo, saj bo kolo tako vedno osvetljeno. Priskrbite si lahko tudi različne lučke, ki se pritrdijo na otroško kolo. Najprimernejše so LED lučke, ki bodo oddajale zadostno količino svetlobe.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja