torek , 2. januarja 2024
Človeški možgani

Kako delujejo človeški možgani?

Človeški možgani so daleč najbolj zapleten del živčnega sistema. Ta izjemno zanimiv in še vedno zelo skrivnosten organ sprejema informacije o dražljajih tako iz zunanjega okolja kot iz notranjosti telesa ter usmerja naše odzive nanje.

Verjetno veste, da človek uporablja le majhen del svojih možganov oziroma njihove zmogljivosti. Možganski razvoj je namreč precej počasen in človek postaja vse bolj len, kar je seveda treba pripisati tudi najnovejšim tehnologijam. Le-te namesto naših možganov naredijo ogromno stvari, tako da nam sploh ni potrebno veliko razmišljati.

Neverjetna dejstva o možganih

1. Človeški možgani pri odrasli osebi tehtajo približno 1,5 kilograma. Čeprav so moški večji in težji od ženskih, pa to ni razlog, da bi imeli moške za pametnejše. Tri četrtine možganov predstavlja voda, v možganih je tudi veliko maščob, saj so najbolj masten organ v telesu.

2. Možgani se lahko pohvalijo z okoli 100 milijard nevronov, vsak od teh pa ima od 1.000 do 10.000 sinaps. Možgani morajo biti dobro prekrvavljeni, za kar poskrbi okoli 160.000 drobcenih žil. Brez kisika zdržijo približno od 4 do 6 minut, nato začnejo odmirati.

3. Človeški možgani obdelujejo informacije izredno hitro. Informacije lahko potujejo s hitrostjo od 0,5 m/s pa vse do 120 m/s. Posebej zanimivo je dejstvo, da med budnim stanjem možgani proizvajajo od 10 do 23 W električne moči, torej bi lahko prižgali tudi žarnico.

4. Možgani bodo delovali bolje, če jim bomo dovedli več kisika. Poleg tega lahko za boljše delovanje poskrbimo tudi z ustrezno prehrano, na primer z zdravimi maščobami. S pravilno prehrano lahko dosežemo višje rezultate na inteligenčnih testih ter znižamo verjetnost za pojav starostne demence.

Še nekaj zanimivosti o človeških možganih

1. Ker naši možgani pričakujejo dotik, samega sebe nikakor ne moremo žgečkati.

2. Amigdala (del možganov) nam omogoča branje obrazov. Tako lahko prepoznamo, kako se počutijo drugi oziroma kakšnega razpoloženja so.

3. Človeški možgani so odgovorni za spomin in učenje. Učenje bo lažje, če si ustvarjamo asociacije ali če informacije povezujemo z vonji.

4. V možganih ni receptorjev za bolečino in tako nas možgani ne morejo boleti. Glavobol je le posledica bolečine v ovojnicah in drugih tkivih, s katerimi se možgani ločijo od lobanje. Operacije na možganih je tako mogoče opravljati tudi takrat, ko pacient ni pod narkozo.

5. Ste vedeli, da so vaši možgani najbolj kreativni takrat, ko ste utrujeni? Takrat se možgani namreč ne zmorejo več osredotočiti na določeno nalogo ter si težje zapomnijo povezave med koncepti in idejami. Vse to zelo koristi ravno vašemu kreativnemu delu, saj morate pri tem razmišljati na nov, neustaljen način. Pri tem pa ustvarjate nove povezave ter sprejemate nove ideje.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Nasveti za učenje

10 ključnih nasvetov za učenje

Pogostokrat lahko slišimo, da se učimo skozi celotno življenje. Trditev vsekakor drži, zato je zelo …

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …