nedelja , 19. maj 2019
Izbor in registracija domene

Izbor in registracija domene

Če se želite na svetovnem spletu predstaviti širši javnosti, to najlaže naredite z lastno spletno stranjo. Prvi korak, ki ga morate pri tem izvesti, je registracija domene. Še preden domeno registrirate, pa morate dobro premisliti, kakšno ime bo domena imela, poleg samega imena pa morate razmisliti tudi o domenski končnici.

Registracija domene je sicer popolnoma enostaven postopek, precej težji pa je proces, ki ga morate opraviti pred samo registracijo, torej izbor ustrezne domene. Nekaj odličnih predlogov, kako izbrati ime, boste našli v današnjem članku.

Izvirno in kratko ime domene

Čeprav so še nedolgo nazaj spletni guruji poudarjali, da je pri registraciji domene potrebno gledati predvsem na to, da ime domene vsebuje pomembno iskalno frazo, pa danes to ne velja več. Da najprej razjasnimo, kaj smo sploh mislili s prejšnjo povedjo. Včasih je bilo mnogo lažje priti za določeno iskalno poizvedbo na visoke pozicije v iskalniku (npr. v Googlu), če je ime domene vključevalo to besedo. Na primer, če ste registrirali domeno lesene-mize.com, je bila precej večja verjetnost, da boste za iskalno poizvedbo »lesene mize« v spletnih iskalnikih uvrščeni na višje mesto.

Danes ima vključenost iskalne poizvedbe v ime domene pri razvrščanju rezultatov iskanja mnogo manjšo težo, zato je pomembno predvsem to, da je ime domene izvirno in kratko. Ko boste opravljali registracijo domene, se zavedajte omenjene pomembnosti, saj si bodo ljudje naslov vaše spletne strani mnogo lažje zapomnili. Tako bo obstajala tudi mnogo večja verjetnost, da se bodo na stran še kdaj vrnili.

Registracija domene in domenska končnica

Domenske končniceDomena je sestavljena iz dveh delov, iz imena domene ter domenske končnice. Registracija domene tako zahteva tudi izbor domenske končnice, kjer imate vse več možnosti. Še vedno so najbolj priljubljene končnice .si, .com, .net in .eu, srednje priljubljeni sta tudi .org in .info, morda še ne tako znane pa so tematske domenske končnice, kot so denimo .coffee, .bar, .xxx in podobne, ki že same po sebi nakazujejo na vsebino spletne strani.

Prednost slednjih je tudi ta, da je prostih oz. neregistriranih še veliko domen, kar vsekakor ne velja za .com, .net in .si domene.

Kje opraviti registracijo domene

Priporočamo vam, da najprej obiščete spletno stran www.preveri.si, kjer lahko povsem enostavno preverite, če je izbrana domena še prosta. Če je že zasedena, boste dobili izpisan tudi podatek, kdaj domena poteče. Seveda to ne pomeni, da bo kasneje na voljo, saj jo obstoječi lastnik lahko pred iztekom podaljša.

Ko boste našli ustrezno prosto ime domene, pa je na vrsti registracija domene. Storitev omogočajo številna podjetja (registrarji), ker pa registracijo nudijo po različnih cenah, je vsekakor priporočljivo, da pred nakupom primerjate cene in se odločite za najugodnejšega ponudnika.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Izbor ključnih besed

Izbor ključnih besed pri optimizaciji spletne strani

Na internetu se lahko širši javnosti predstavimo s svojo spletno stranjo. Lahko imamo le blog, …

Tablični računalniki

Tablični računalniki nekoč in danes

Kaj pravzaprav so tablični računalniki in zakaj so tako priljubljeni? Kakšne prednosti imajo v primerjavi …