sobota , 18. maj 2019
Herpes na ustnici

Herpes na ustnici

Ste med tistimi redkimi, ki nimajo nikoli herpesa? Potem ste v manjšini in se lahko pravzaprav štejete med tiste srečne ljudi, ki so se povzročitelju herpesa zaenkrat uspešno upirali. Ko herpes enkrat dobimo, potem se njegovega virusa namreč ne moremo nikoli več znebiti. Okužba z virusom herpesa je trajna, zato se ta vedno znova pojavlja. Pri nekaterih pogosteje, pri drugih redkeje.

Zakaj imamo herpes?

Herpes na ustnici, ki se kaže kot boleč mehurček z vnetjem, nato pa se spremeni v neprijetno krasto, je pravzaprav zgolj simptom okužbe z virusom herpesa. Virus herpesa štejemo med tiste viruse, ki zdravja ne ogrožajo bistveno in s katerim lahko živimo brez večjih težav. Kadar smo zdravi in v formi, imamo lahko virus v sebi, ne da bi sploh prišlo do izbruha oziroma njegove manifestacije. Kadar nam odpornost pade in je imunski sistem oslabljen, pa se pojavi herpes na ustnici.

Lahko herpes predstavlja tudi resnejšo težavo? Z običajnim herpesom večinoma ni težav, bolj resne so na primer s pasavcem (vrsta herpesa, ki ga povzroča virus noric, ki smo jih že preboleli). Zares hude oblike herpesa pa zahtevajo tudi oskrbo pri zdravniku, najpogosteje takrat, kadar se herpes razširi in ob tem še dodatno gnoji zaradi sekundarne bakterijske okužbe. Takrat je potrebno tudi antibiotično zdravljenje, še posebej, če seže herpes z dodatno bakterijo v sluznice (nos, oči itd.).

Kako odpravimo herpes na ustnici?

Vsekakor je najbolje, da preprečujemo njegov izbruh, torej z zdravim načinom življenja primerno skrbimo za svoj imunski sistem. Ko se pojavi boleč mehurček in nato krasta, pa si pomagamo tudi z najrazličnejšimi sredstvi, ki so na voljo brez ali z receptom.

Herpes na ustnici skušamo običajno osušiti, pri čemer si nekateri pomagajo kar z zobno pasto, sicer pa so na voljo tudi razna mazila in obliži. Najbolje pa seveda delujejo protivirusna mazila, ki jih dobite na recept.

Protivirusno mazilo proti herpesu

Ko se pojavi herpes, je potrebno kožo v okolici mehurčka najprej hladiti, da je oteklina čim manjša in tkivo čim manj razbolelo. Kožo negujemo nežno in mehurčka ne dražimo dodatno. Ko se ta razpoči, tekočino nežno popivnamo s čisto gazo, umijemo s hladno vodo in popivnamo do suhega. Mila ni priporočljivo uporabljati, da ne pride do dodatnega draženja kože ali celo okužbe.

Na herpes nato nanesemo izbrano mazilo, ki bo poskrbelo, da se bo ta izsušil in se bo koža čim hitreje obnovila. To običajno traja teden dni, tudi kasneje pa lahko na koži ostane madež oziroma je ta tam, kjer smo imeli herpes, temnejša. Da bi prišlo čim hitreje do popolne obnove kožnega tkiva, po ozdravitvi kožo negujemo s kremo, ki obnavlja – vsebuje naj jojobino olje, oljčno olje, vitamin E itd.

Več o tem, kako odpraviti herpes na ustnici: https://www.nasveti.net/kako-se-znebiti-herpesa-na-ustnici

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Spodnje perilo za oblikovanje postave

Oblikovanje telesa s spodnjim perilom

Vsaka stvar ima dobre in slabe plati. Tako ima tudi perilo za oblikovanje telesa pozitivne …

Smoothie

Pričnite dan s smoothiejem!

Že star pregovor pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. To vsekakor velja še danes, …