sobota , 18. maj 2019
Kefalonija

Kefalonija – grški otok, vreden obiska

Ste ravno sredi zbiranja idej, kam bi se letošnje poletje odpravili na dopust? Ste že pomislili na obisk enega izmed številnih grških otokov? Čeprav imajo Grki res veliko število otokov, ki so vredni obiska, bomo tokrat pozornost namenili Kefaloniji, otoku v Jonskem morju na zahodni strani celine.

Otok Kefalonija ni tako turistično oblegan kot npr. Zakintos, zagotovo pa vas bo navdušil tudi s čudovitimi peščenimi plažami ter s plažami z majhnimi kamenčki, bogato kulturo in zanimivo preteklostjo, mnogimi znamenitostmi ter seveda z odlično hrano in prijaznostjo domačinov.

Vredno je tudi poudariti, da je zaradi tega, ker se otok nahaja na zahodni strani celine, precej manj vetrovno kot na otokih v Egejskem morju, torej na vzhodni strani Peloponeza.

Namestitev v turističnem mestecu Lassi

Ker je Kefalonija relativno velik otok (781 km2), je kot izhodiščno točko smiselno izbrati lokacijo, ki omogoča relativno enostaven in hiter dostop do ostalih delov otoka. Mestece Lassi se nahaja na zahodni strani otoka, 1 km stran od glavnega mesta Argostoli. V turistično priljubljenem Lassiju je zelo lepa in dolga peščena plaža Makris Gialos (domačini ji pravijo tudi Costa Costa), kjer je na voljo tudi pestra izbira vodnih športov.

Lassi je poln tavern z odlično hrano, supermarketov in trgovinic s suvenirji. Tu lahko najamete avto, ATV, buggy ali skuter. Priporočamo najem skuterja, saj boste z njim lahko obiskali tudi najbolj skrite kotičke otoka, pa še s parkiranjem ne boste imeli prav nobenih nevšečnosti.

Najlepše plaže Kefalonije

Kefalonija je polna lepih plaž, zelo veliko izmed njih je vsako leto nagrajenih tudi z modro zastavo, ki je znak za visoko kakovostno kopališče.

Po našem mnenju so najlepše plaže na Kefaloniji naslednje:

 • Makris Gialos (Costa Costa) – peščena plaža v mestu Lassi,
 • Petani Beach – plaža z belimi kamenčki na zahodnem podaljšku otoka,
 • Myrtos Beach – turistično najbolj znana plaža na otoku s kamenčki in mivko,
 • Skala Beach – zelo dolga plaža (mivka, kamenčki) v mestu Skala na jugovzhodu,
 • Xi Beach – plaža z rdečo mivko (možnost vodnih športov) na jugozahodu otoka,
 • Antisamos – zelo lepa plaža z belimi kamenčki na vzhodu otoka, blizu mesta Sami,
 • Atheras Beach – majhna peščena plaža na severu zahodnega dela otoka.
 • Makros Gialis - Costa Costa
  Makros Gialis - Costa Costa

Prepričani smo, da boste z nekaj dodatnega raziskovanja otoka našli še kakšno plažo, ki bi si zaslužila biti na zgornjem seznamu.

Na Kefaloniji si oglejte tudi …

Otok je poln manjših in nekoliko večjih cerkev ter samostanov, prav tako je nekaj ostankov gradov. Ogleda vrednih je tudi nekaj naravnih znamenitosti in seveda številna obmorska mesteca.

Priporočamo vam obisk naslednjih destinacij:

 • Melissani Lake/Cave – čudovita jama blizu mesta Sami na vzhodni strani otoka, v kateri je morje, ki priteče iz Argostolija. Za plačilo 7 € boste najprej peš odšli pod zemljo, kjer vas bodo z lesenim čolnom zapeljali po čudovitem turkiznem podzemnem »jezeru«. Čeprav boste na čolnu le dobrih 5 minut, se znamenitost vsekakor splača pogledati.
 • Drogarati Cave – tudi jama Drogarati je blizu mesta Sami, odkrili pa so jo pred približno 300 leti. V zanimivi jami, ki v globino meri 60 metrov, so številni stalagmiti in stalaktiti. Temperatura je stalna in znaša 18 °C. Jama je kot velika dvorana, pogled nanjo pa je zagotovo vreden obiska.
 • Samostan in bazilika Agiou Gerasimou – najbolj poznan in obiskan samostan na otoku z veliko baziliko fascinira tako z zunanjostjo kot notranjostjo. Nahaja se v notranjosti otoka, v dolini pod najvišjim gorovjem Ainos Oros.
 • Ainos Oros – najvišje gorovje, katerega vrh meri kar 1628 m. Nad mogočnim gorovjem se pogosto zadržujejo oblaki, zato vam priporočamo, da vrh obiščete, ko bo oblačnosti v tem delu otoka najmanj. Cesta do vrha je v zelo dobrem stanju, tako da s potjo (s katerimkoli prevoznim sredstvom) ne bi smeli imeti težav.
 • Mestece Assos – majhno mesto na severozahodni obali otoka. Gre za majhen polotok, na vrhu katerega so ostanki gradu in obzidja, do katerih se lahko podate le peš. Raznobarvne hiše na pobočju in majhna plaža s kristalno bistrim morjem navdušijo prav vsakega turista.
 • Mestece Fiskardo – prijazno pristaniško mestece na severu otoka je polno odličnih tavern z bogato ponudbo morskih jedi. Tu boste našli tudi mnogo trgovinic s spominki in tradicionalnimi izdelki. Če boste obiskali Kefalonijo, vam bo Fiskardo zaradi svoje drugačnosti prav gotovo ostal v posebnem spominu.
 • Melissani Lake
  Melissani Lake

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Nasveti za učenje

10 ključnih nasvetov za učenje

Pogostokrat lahko slišimo, da se učimo skozi celotno življenje. Trditev vsekakor drži, zato je zelo …

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …