sobota , 18. maj 2019
Cestno kolo

Cestno kolo in njegove značilnosti

Kolesarjenje je za nekatere izziv, za druge družabni dogodek, za vse pa predvsem eden od najboljših načinov, da lahko izklešejo svoje telo in da s to aktivnostjo odlično vplivajo tudi na svoje počutje in zdravje. Kolo je lahko dosegljivo prav vsakomur in skoraj vsak se zna z njim peljati. Večina od nas kolesarjenje izkoristi za dnevne opravke, nekateri pa se s kolesom odpeljejo tudi dlje. Predvsem od namena uporabe je odvisno, po kateri vrsti kolesa bomo posegli.

Med najbolj priljubljenimi vrstami koles so gorska, treking, mestna in cestna kolesa. V nadaljevanju bo imelo osrednjo vlogo cestno kolo, saj ga bomo predstavili podrobneje. Ko boste prispevek prebrali, boste zagotovo vedeli, ali bo izbira cestnega kolesa za vas prava ali ne.

Cestno kolo ali »specialka«

Za cestno kolo se pogosto uporablja tudi izraz specialka. Med vsemi vrstami koles gre za najlažje kolo. Največkrat ima 28-palčna kolesa in gladke pnevmatike ožjih dimenzij. Kolesarji imajo zaradi visokih hitrosti z uporabo cestnega kolesa največ zračnega upora.

Moško cestno kolo Specialized Roubaix Expert Ultegra Di2
Moško cestno kolo Specialized Roubaix Expert Ultegra Di2

Posledica posebne oblike krmila in precej dolge krmilne opore je aerodinamična pozicija. Cestnim kolesarjem to omogoča, da s svojo težo najmanj obremenjujejo sedež. Krmilo v obliki rogov namreč prevzame dobršen delež teže kolesarja. Sedež cestnega kolesa je površinsko majhen.

Na trgu lahko najdemo tudi dober kompromisni model kolesa, ki je nekakšna mešanica med cestnim in treking kolesom. Ta vrsta kolesa ima vse karakteristike cestnega kolesa in ravno krmilo. Najprimernejša je za kolesarje, ki treking vožnji želijo dodati kak kilometer na uro več.

Vožnja s cestnim kolesom

Cestno kolo kolesarjem nudi udobno vožnjo po asfaltu in drugih gladkih površinah. Z njegovo pomočjo lahko nadgradite svoje kolesarsko znanje. Primerno je za vse, ki želite prekolesariti nekoliko daljše razdalje.

Žensko cestno kolo Scott Contessa Addict 25
Žensko cestno kolo Scott Contessa Addict 25

Z redno uporabo cestnega kolesa lahko izgubite tudi odvečne kilograme, saj kolesarjenje na njem predstavlja dolgotrajno aerobno vadbo. Obenem s to vrsto kolesarjenja ne boste obremenjevali sklepov in vezi. Poskrbeti morate, da boste na kolesu imeli pravilen položaj.

Cestno kolesarjenje se včasih označuje kot pravi adrenalinski šport. Profesionalni kolesarji namreč lahko s cestnim kolesom dosegajo čez 100 km/h. Četudi ne sodite med profesionalce, si lahko na preglednih trasah večjo hitrost privoščite tudi vi. Seveda pri tem bodite izredno previdni.

Nakup cestnega kolesa

Vsako cestno kolo ni kakovostno. V prvi vrsti je potrebno preveriti ime proizvajalca. Cestna kolesa vrhunskih proizvajalcev boste našli v specializiranih trgovinah, na primer v trgovini Extreme Vital, ki na svojih prodajnih mestih ponuja imena najprepoznavnejših blagovnih znamk: Specialized, Scott, Giant in Ridley. Izbira je zares pestra, vsako leto pa so na voljo novi modeli s še izboljšano aerodinamičnostjo in lažjimi okvirji.

Moško cestno kolo Giant Defy Advanced 1 HRD
Moško cestno kolo Giant Defy Advanced 1 HRD

Svetujemo vam, da si njihovo kolesarsko ponudbo najprej ogledate na spletu. Kot boste videli, vam niso na voljo zgolj različni tipi koles, temveč tudi celotna kolesarska oprema. Tako lahko izbirate med komponentami koles, števci in merilci utripa, kolesarskimi čevlji in oblačili, čeladami in drugo zaščitno opremo, nahrbtniki, torbami, trenažerji itd.

V kolikor potrebujete kakovostno cestno kolo, ga boste v omenjeni trgovini zagotovo našli. Za dodatne nasvete se obrnite na pomoč prodajalcev, ki vam bodo pri izbiri ustreznega kolesa z veseljem pomagali.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja