torek , 2. januarja 2024
Alergija na hišni prah

Alergija na hišni prah je lahko obvladljiva

Se ponoči zbujate, ker vas srbi koža? Se neprestano praskate okoli nosu in si zaradi srbečice manete oči? Vas tišči v prsih, ste hitro zasopli in nasploh težko dihate? Potem vas je najverjetneje doletela alergija na hišni prah, ki je poznana tudi pod izrazom alergija na pršice. Pršice so mikroskopske žuželke, ki po dolžini merijo približno pol milimetra in se prehranjujejo z odmrlimi kožnimi celicami, plesnijo, moko in rižem.

Gre za eno izmed najpogostejših oblik alergij, zato ne preseneča, da se z njo bolj ali manj uspešno spopada veliko število posameznikov. Pravzaprav alergija na prah vpliva na celotno gospodinjstvo, saj je potrebno uvesti celovite ukrepe, povezane z zmanjšanjem populacije pršic.

Pršice se zadržujejo v prašnih delcih

Lahko bi rekli, da pršice najraje domujejo v prašnih delcih, ki se nabirajo po celotnem stanovanju. Zato je izredno pomembno, da v kolikor ima nekdo v vašem stanovanju alergijo na prah, poskrbite za redno brisanje prahu in sesanje tal.

Sesanje prahu

Ko končate s sesanjem, ne pozabite odpreti oken in narediti prepiha, da se zamenja zrak. Med sesanjem se prah namreč dvigne s tal, zato je potrebno prostore dobro prezračiti in počakati, da se morebitni preostali prašni delci zopet poležejo po tleh. Namesto sesalca lahko uporabite tudi parni čistilec, saj para uspešno uniči mikroorganizme, kot so pršice.

Poslovite se od delov notranje opreme

Alergija na hišni prah od gospodinjstev zahteva spremembo bivanja. Priporočamo vam, da namesto bombažnih zaves uporabite lamelna senčila, da odstranite preproge ali pa jih redno čistite s parnim čistilcem, da plišaste igrače nadomestite z drugimi (npr. z lesenimi ali plastičnimi) ter da zamenjate oblazinjene dele pohištva ali pa tudi v tem primeru skrbite za redno čiščenje le-teh. Uporabite lahko usnjene sedežne garniture ter lesene ali kovinske stole.

Menjavanje posteljnine in uporaba antialergijskih prevlek

Ker se pršice zelo rade zadržujejo v posteljnini in vzglavnikih, je zelo pomembno, da jih redno menjate. Zamenjajte jih vsak teden, saj vam bo drugače alergija na hišni prah po vsej verjetnosti povzročala težave. Perite jih na temperaturi vsaj 60 °C, seveda pa tudi v tem primeru lahko uporabite parni čistilnik in posteljnino ter vzmetnice očistite z njim.

Menjavanje posteljnine

Vsem, ki imate alergijo na prah, priporočamo nakup antialergijskih prevlek, saj se boste z njihovo uporabo v veliki meri izognili alergenom.

Bodite potrpežljivi in ohranjajte disciplino

Zelo pomembno je, da ste pri vseh zgoraj naštetih ukrepih potrpežljivi in da ohranjate zadostno raven discipline. Če boste upoštevali nasvete, bo alergija na hišni prah vsekakor postala obvladljiva, morda pa vam pomaga tudi imunoterapija, s katero lahko dosežete skoraj popolno »imunost« na hišni prah oziroma pršice.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Herpes na ustnici

Ste med tistimi redkimi, ki nimajo nikoli herpesa? Potem ste v manjšini in se lahko …

Pas za hujšanje

Pas za hujšanje in oblikovanje telesa

Si predstavljate, kako enostavno je lahko izgubiti deset in več kilogramov, zmanjšati obseg stegen ali …