nedelja , 13. marca 2022
Jesensko kolesarjenje

3 jesenske aktivnosti v naravi

Prihod jeseni pomeni zaključek sezone za marsikateri šport. Ob vstopu v jesensko obdobje se pogosto znajdete pred dvema možnima scenarijema: sončni dnevi, ki vas vračajo v poletje, ali zelo mrzli dnevi, ki spominjajo na zimo. Če ste ljubitelj športa, pa lahko vseeno poiščete kakšno aktivnost, ki jo še vedno lahko izvajate. Najpomembneje je, da se znate dobro prilagoditi vremenskim razmeram, ki so vam v danem trenutku ponujene.

Narava se jeseni upočasni in se pripravlja na zimski počitek. Enaki procesi se zgodijo tudi v našem telesu. Ravno zato se jeseni počutite bolj utrujeno, potrebujete več hrane in več počitka. Jesen je obdobje, ko telo potrebuje več meditacije in je idealen čas za reorganizacijo notranjih energij. Kljub temu pa lahko ljubitelji športa in aktivnosti na prostem najdejo idealno jesensko aktivnost zase. Športnih aktivnosti, ki so kot nalašč za jesen, je veliko. Med izredno priljubljenimi so zagotovo tudi tek, kolesarjenje in jahanje.

1. Tek

Jesen je idealen čas za pričetek ukvarjanja s tekom. Temperature postanejo prijetnejše in tudi tek naredijo prijetnejši v primerjavi s tekom sredi poletja pri 30 °C. Tudi hladnih zimskih dni še ni na vidiku, tako da lahko velik del jeseni kar pretečete.

Jesenski tek

Z rednim tekom se izognemo tako imenovani jesenski melanholiji, ki nas zajame po koncu poletja. Tek oz. kakršna koli telesna vadba na splošno poveča sproščanje hormonov sreče in odpravi stres ter vam pomaga, da se sprostite.

Jesenski tek ne krepi le vzdržljivosti ter telesne kondicije, ampak krepi še imunski sistem. Zaradi nižjih temperatur in višje vlage mora imunski sitem delati močneje kot običajno. Vendar pa morate paziti, da s tekom jeseni ne boste pretiravali, sicer boste zboleli, namesto da bi imunsko zaščito krepili.

Pomembno je, da se primerno oblečete, saj boste le tako lahko popolnoma uživali. Oblačila ne smejo biti pretanka in niti predebela. Idealno bi bilo, da vas v prvih nekaj minutah teka malenkost zebe, sicer se vaše telo hitro pregreje, kar vodi do prekomernega znojenja.

2. Kolesarjenje

September nas popelje v sezono, ki jo imajo radi kolesarji, ker še vedno lahko vrtijo pedala, kljub temu da pride občasno tudi do deževnih in hladnejših dni. Seveda pa lahko poskrbijo, da se primerno zaščitijo in tako uživajo tudi takrat, ko jim vreme ni najbolj naklonjeno.

Če potrebujete nasvet, kako izbrati ustrezno kolo, katere so prednosti posameznih vrst koles, ali je pametneje izbrati gorsko ali treking kolo … obiščite spletni portal Pobeg s kolesom, na katerem boste izvedeli ogromno zanimivosti o kolesarjenju.

Kolesarjenje jeseni

Na kolo se je treba odpraviti že zjutraj, ko je največ naravne svetlobe, ki pomaga pri ohranjanju dobrega razpoloženja, krepi imunski sistem ter spodbuja proizvodnjo endorfinov. Jeseni moramo biti še toliko pozornejši na nekatere dele telesa, ki so bolj izpostavljeni. Pri kolesarjenju je tako potrebno zaščiti grlo, ki je med vožnjo s kolesom izpostavljeno hladnemu zraku.

Za kolesarjenje si je poleg dobre zaščitne obleke treba priskrbeti tudi kakovostne rokavice. Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na pitje tekočine. Dehidrirano telo je namreč bolj ranljivo. Pri vsaki športni aktivnosti se namreč spotimo in pri tem izgubljamo tekočino iz telesa. Razlika je v tem, da poleti čutite žejo, jeseni pa ne, saj temperature niso tako visoke.

3. Jahanje

Jesen je eden od najlepših ter najprimernejših letnih časov za jahanje konjev v naravi: lepota dreves in listja je v največjem sijaju, jesensko podnebje pa sprošča vonjave trave in podrasti, ki sproščajo telo in duha.

Jahanje je seveda čudovito v katerem koli letnem času, vendar pa se jeseni izognemo žuželkam, ki nas motijo v poletnem času, izognemo se previsokim ali prenizkim temperaturam, ki ravno tako niso prijetne za jahanje. Jesenska ježa je bolj umirjena, tako za jahača kot za konja, ter krepi zaupanje med njima.

Jesensko jahanje

Jahanje je odlična psihofizična aktivnost tudi za tiste, ki so začetniki, ne glede na to, ali so to otroci ali so odrasli. V konjeniških centrih in na rančih je zlasti ob koncih tedna je možno oditi na skupinske sprehode in ostati v stiku z naravo ter se nadihati svežega podeželskega ali gozdnega zraka.

Jahanje je odlično za zdravje, saj odlično vpliva na krvni obtok, izboljša koncentracijo, spomin, mišično moč in lajša tegobe stresa.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Razlogi za planinarjenje

4 razlogi za planinarjenje

Številni pohodniki vam bodo odkrito povedali, da je planinarjenje za njih postalo prava odvisnost. Odvisni …

Praznovanje rojstnega dne za otroke

Najboljše praznovanje rojstnega dne za otroke

Marsikdo si predstavlja idealno praznovanje rojstnega dne za otroke povsem filmsko. Velik, z baloni, girlandami …