sreda , 18. september 2019
Glasbila

10 najbolj priljubljenih glasbil v Sloveniji

Za slovenski narod lahko zlahka trdimo, da smo narod številnih glasbenikov. In to ne samo tistih, ki na določen inštrument pridno vadijo doma, temveč uspešno nastopajo in tekmujejo tudi v večjih dvoranah doma ter po svetu. Tudi v svoji družini imate po vsej verjetnosti vsaj eno osebo, ki igra na kak inštrument. Morda pa sodite med glasbeno nadarjene družine ter tu in tam nastopate za svoje bližje ali celo za večje skupine ljudi.

Pa ste se že kdaj vprašali, kateri inštrumenti so na našem območju najbolj priljubljeni in zakaj? V nadaljevanju vam bomo namreč na kratko predstavili kar 10 najbolj priljubljenih glasbil pri nas. Vas zanima, katera glasbila so to? Mislimo, da ne boste preveč presenečeni in da ste vsaj enega od teh tudi vi nekajkrat držali v rokah ter igrali nanj.

1. Kitara

Med vsemi vrstami glasbil ima kitara pri Slovencih prav posebno mesto. Sicer pa za ta inštrument tudi na splošno velja, da je priljubljen in razširjen. Deli se na več vrst. Med najbolj poznanimi so klasična, akustična, električna, elektro-akustična ter bas kitara.

Kitara

Pri nas sta zagotovo najbolj uveljavljeni klasična in akustična kitara. Prva je namenjena zlasti začetnikom, uporablja pa se predvsem za igranje klasične glasbe. Akustična kitara ima v primerjavi s klasično glasnejši in čistejši zvok, večji in ožji vrat, njene strune pa so narejene iz jekla.

2. Klavir (pianino)

Klavir velja za enega od najbolj priljubljenih inštrumentov na svetu. Najpogosteje se uporablja za igranje klasične in jazz glasbe, seveda pa lahko nanj izvajamo tudi druge zvrsti.

Klavir in pianino

Pri nas pa je še posebej priljubljen manjši klavir, pri katerem so strune obrnjene vertikalno. Imenuje se pianino. Kupite ga lahko v specializiranih trgovinah z glasbeno opremo, kjer so vam na voljo tudi digitalne oziroma električne verzije glasbila.

3. Diatonična harmonika

Tako kot marsikatera druga glasbila se tudi harmonika deli na več vrst. Pri nas je najpopularnejša diatonična harmonika, ki jo boste našli tudi pod imeni DHA, gumbna harmonika, prostotonska harmonika ali pa kar frajtonar’ca.

Diatonična harmonika

Tipična značilnost diatonične harmonike je, da pri stiskanju meha na določeni tipki proizvaja en ton, pri vlečenju pa drugega. Od tod izraz diaton. Drugi dve vrsti harmonike, ki sta prav tako dokaj pogosti, pa sta klavirska in kromatična.

4. Violina

Zaradi svojega lepega zvoka je violina priljubljena tudi pri nas. Velja za enega od osnovnih inštrumentov simfoničnega orkestra. Najstarejša je bila izdelana leta 1555.

Violina

Violina je sestavljena iz glave, vratu in trupa. Ima štiri strune. Na vratu je nameščena ubiralka. Za igranje na violino potrebujete lok, na katerega je napeta konjska žima.

5. Električna klaviatura (sintetizator)

Morda ste svoj prvi sintetizator dobili, ko ste bili še majhni in ste veselo udarjali po tipkah. Ne glede na to, po kateri tipki ste udarili, se vam je zdelo, da z njim ustvarjate simpatičen zvok.

Električna klaviatura

Električne klaviature so pri nas zelo priljubljen inštrument, na katerega se igra s prsti leve in desne roke. V pogovoru se ta inštrument imenuje sintisajzer. Večina vrst tega inštrumenta ima približno meter dolgo klaviaturo, LCD zaslon in številne gumbe za najrazličnejše funkcije.

6. Prečna flavta

Prečna flavta se pogosto označuje kot izjemno priljubljen solistični in orkestrski inštrument. Ponaša se z lepim tonom, estetskim videzom in možnostjo nadvse subjektivne interpretacije glasbe.

Prečna flavta

V specializiranih trgovinah z glasbili lahko izbirate med svetovno priznanimi proizvajalci tovrstnih inštrumentov, kot so Muramatsu, Yamaha, Aidis in nekateri drugi. Prečne flavte ne gre zamenjevati s kljunasto, ki jo uporabljajo predvsem mlajši učenci v glasbenih šolah.

7. Klarinet

Ste vedeli, da je klarinet med vsemi vrstami pihal najbolj priljubljen? Gre za glasbeni inštrument, ki je nepogrešljiv v vseh vrstah orkestrov. Zvok pri njem ustvarjate tako, da zrak pihate v ustnik.

Klarinet

Klarinet je sestavljen iz ustnika, jezička, ligature, sodčka, dveh glavnih delov in odmevnika. Na glavnem delu ima luknje. Te s pokrivanjem omogočajo igranje najrazličnejših tonov.

8. Bobni

Od vseh vrst tolkal so bobni najbolj priljubljeni pa tudi najbolj poznani. Delimo jih na več vrst, njihov skupni imenovalec je, da imajo na enem ali na obeh koncih votlega oboda pritrjeno prožno membrano, ki se z udarci spravi v nihanje.

Akustični bobni

Pri nas so najpopularnejši akustični in elektronski bobni. Sicer pa se boste zagotovo strinjali z nami ob misli, da prav nobenega glasbenika ni tako vznemirljivo opazovati kot ravno bobnarja na katerem od rockovskih koncertov.

9. Trobenta

»Trobenta je plemenito glasbilo, ki spremlja dramatične in veselja polne dogodke v zgodovini človeštva.« Tako je nekoč zapisal John Eliot Gardiner, svetovno poznan angleški dirigent. Sicer pa naj bi trobenta imela pomembno vlogo tudi v egiptovski civilizaciji, saj so jo našli v Tutankamonovi grobnici.

Trobenta

Pri nas je trobenta od vseh inštrumentov najuporabnejša, saj jo najdemo v vseh zvrsteh in stilih. Vsestranska pa je zato, ker iz nje lahko izvabimo tako zelo mehke in nežne zvoke kot tudi ostre in glasne.

10. Saksofon

Čeprav saksofon danes velja za enega od najbolj priljubljenih inštrumentov, pa vendarle ni bilo vedno tako. Njegova pot na oder je bila namreč prevej ovirana. Ste vedeli, da ga je celo eden od papežev označil kot glasbilo, ki je nevredno hiše molitve in božje veličine? Prepovedovali so ga tudi nacisti.

Saksofon

Pri nas se igranja na saksofon učijo tako otroci kot tudi odrasli in lahko rečemo, da se je pri nas odlično uveljavil. Če razmišljate, da bi bil vašemu otroku zanimiv saksofon, naj najprej spozna kljunasto flavto, saj so prijemi podobni, glasbilo pa je primernejše mlajšim otrokom.

Avtor: Brezno.si

Brezno.si
Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Tek in motivacija

Tek in motivacija

Verjetno se strinjate, da Slovenci zelo radi tečemo. Vsako leto je na cestah in gozdnih …