torek , 2. januarja 2024
Nasveti za učenje

10 ključnih nasvetov za učenje

Pogostokrat lahko slišimo, da se učimo skozi celotno življenje. Trditev vsekakor drži, zato je zelo pomembno, da se znamo učiti pravilno. Veliko je primerov, ko osnovnošolci, dijaki, študenti in tudi odrasli za učbeniki in delovnimi zvezki preživijo ure in ure, ko pa pride dan za opravljanje testa ali izpita, pa naučenega nikakor ne morejo priklicati na površje. Obstajajo pa tudi posamezniki, ki se dan pred testom naučijo celotne snovi in z levo roko dobijo visoko oceno. Takšnega načina učenja sicer ne zagovarjamo, saj hitro naučeno znanje pogosto tudi hitro uide iz glave. Želeli smo le opozoriti, da se snov s pravim pristopom da naučiti relativno enostavno in hitro.

Vabimo vas, da si preberete 10 ključnih nasvetov za učenje, ki smo jih povzeli s spletne strani https://www.nasveti.net/nasveti-za-ucenje. V proces učenja jih poskusite vključiti čim več, saj vam bodo zagotovo pomagali pri opravljanju takšnih in drugačnih testov.

1. Dovolj zgoden pričetek

Če imate kontrolno nalogo napovedano za jutri, ste vlak najverjetneje že zamudili. Ocenite, kako zahtevna je snov in z učenjem začnite toliko prej, da boste lahko v miru predelali celotno snov in jo pred testom na hitro še enkrat ponovili.

2. Planiranje procesa učenja

Snov razdelite na poglavja in si na koledarju označite, kateri dan boste predelali posamezno poglavje. Na koncu imejte na voljo vsaj še 3 dni, da boste še enkrat rešili najtežje naloge in ponovili snov.

3. Priprava na učenje

Preden pričnete z učenjem, si pripravite vse učbenike, delovne zvezke, zapiske, rešitve nalog in podobno. Nato celotno snov le preletite. Najprej si dobro oglejte kazalo v učbeniku, hitro prelistajte knjigo in si poskušajte zapomniti čim več osnovnih podatkov.

4. Ustrezno okolje

Najbolje bo, da se učite v svoji sobi, kjer vas ne bo nihče motil. Ugasnite telefon in računalnik, saj potrebujete mir in tišino. Če se ne morete učiti doma, pojdite v knjižnico.

5. Miselni vzorci

Z vizualizacijo si stvari zapomnimo precej lažje, kot če le beremo tekst iz učbenika. Vzemite papir in si priskrbite barvna pisala ter pričnite z izdelavo miselnih vzorcev. Tako boste dele poglavja lažje povezovali med seboj in si tudi lažje zapomnili predelano snov.

6. Odmori med učenjem

Ta nasvet za učenje je zelo pomemben, saj vaše telo in predvsem vaši možgani na vsake toliko časa potrebujejo krajši odmor. Najbolje bo, da si vsako uro ali dve učenja vzamete približno deset do petnajst minut odmora.

7. Nenapovedani obiski

Zavedati se morate, da vas z nenapovedanim obiskom lahko kadarkoli presenetijo sorodniki ali prijatelji. Zato pri planu, ki ste ga izdelali pred začetkom učenja, upoštevajte tudi to in z učenjem raje pričnite kakšen dan prej.

8. Spanje

Če ne boste naspani, vam snov ne bo šla v glavo, poleg tega pa boste že po prvih petnajstih minutah mislili le na spanje. Zagotovite si vsaj 7 ur kakovostnega spanca, saj le spočita glava lahko učinkovito srka nove informacije.

9. Prehrana in gibanje

Jejte veliko sadja, zelenjave in zdravih ogljikovih hidratov. Na ta način se vam bodo izboljšale umske sposobnosti, snovi pa se boste naučili hitreje kot sicer. Poskrbite tudi za dovolj gibanja na svežem zraku.

10. Ohranitev motivacije

Najpogostejšo težavo pri učenju predstavlja ohranjanje zadostne mere motivacije. Učite se zase, ne za učitelja, verjemite v uspeh in poskušajte iz glave spraviti negativne misli. Tudi redni odmori med učenjem bodo doprinesli k ohranjanju motivacije.

Avtor: Brezno.si

Spletni portal Brezno.si je namenjen ljudem, ki cenijo znanje in ves čas stremijo k širjenju svojih obzorij. Na portalu boste našli koristne nasvete in zanimive prispevke z različnih področij, kot so dom in vrt, lepota in zdravje, podjetništvo, informacijska tehnologija ter šport in prosti čas. Veseli bomo vaših komentarjev in obiska naše Facebook strani.

Preverite tudi

Nočna lučka za uspavanje otroka

Uspavanje otroka z nočno lučko

Ste vedeli, da ima kar četrtina otrok težave s spanjem? Predvsem je največ tistih, ki …

Vse na enem mestu

Vse na enem mestu

Spadate med tiste, ki radi nakupujejo, ali bi zase lahko rekli, da spadate med posameznike, …

En komentar

  1. Odlični nasveti! Sama bi dodala le še to, da je med učenjem pametno ugasniti glasbo, ker si drugače prej ali slej začneš prepevati in potem se čez nekaj časa zalotiš, da niti približno ne veš, kaj si sploh bral. Vsaj meni se je to kar redno dogajalo. 🙂